Поскъпването на петрола и щатския долар са част от причините за високата инфлация - не само у нас, но и по света, съобщи Darik Buisness Review.

От началото на годината поскъпването при сорта Брент е от близо 20%. Доларовият индекс, показващ връзката на щатската валута спрямо кошница от други шест валути, нараства с 16% от началото на 2022 г.

Защо бензинът в Калифорния е с близо 70% по-скъп от останалите щати?

Това поставя по-бедните икономики, както и тези, неразполагащи със собствени залежи, в неизгодна позиция.

Днес ще се спрем на цените на горивата по света. Припомняме, че през тази седмица големите страни производителки от ОПЕК+ взеха решение да намалят добива си с 2 млн. барела дневно.

Британци зареждат електромобили на обществени станции на цени почти колкото бензина

Това, според редица пазарни наблюдатели, ще увеличи допълнително цените на горивата. А всичко това се случва, когато световната икономика е на прага на рецесия, а Европа е изправена пред една от най-тежките зими от години.

Кои са държавите с най-скъп бензин в света?

Данни на globalpetrolprices сочат, че Хонконг е начело по този показател. Там литър бензин може да се купи за средните 2.95 евро, равняващи се на около 5.75 лева.

С 30 лева по-евтино е да заредите колата си в Република Северна Македония

Още пет държави по света имат средна цена на бензина от поне 2 евро – Централнаафриканска република, Исландия, Норвегия, Барбадос и Дания.

Седмата позиция, по данни от началото на седмицата, се държи от Гърция. Литър бензин в южната ни съседка може да се купи за 1.98 евро.

В топ 10 са още Финландия, Швейцария и Швеция.

Къде бензинът е най-евтин?

Богатите на петролни залежи държави държат лидерските позиции по този показател. Литър бензин във Венецуела може да се купи за около 3 стотинки, в Либия – за под 6 стотинки, а в Иран – за около 10 ст.

Горивата в Черна гора – най-евтини сред страните от Западните Балкани

В топ 10 на държавите с най-евтин бензин попадат и други големи петролни износители – Алжир, Кувейт, Ангола, както и Тюркменистан, Нигерия, Малайзия и Казахстан.

Къде сме ние?

Средната цена на литър бензин у нас е 1.44 евро. Това е малко повече, отколкото в Румъния (1.43 евро), Полша (1.30 евро), САЩ (1.05 евро), Турция (1.03 евро) и др.

Горивото у нас обаче е по-евтино от това в държави, като Сърбия, Хърватия, Франция, Унгария, Чехия, Италия, Испания, Латвия, Португалия и др.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм