Докато политиците отчаяно търсят нови източници на енергия, за да преминат през зимата, едно селце в провинцията Шлезвиг-Холщайн е  „дълбоко спокойно“, обяснява фермерът Райнер Бонхоф пред германския „Фокус“.

По-голямата част от общността на „Klein Offenseth-Sparrieshoop“ е независима от руския газ в продължение на много години. Жителите там не се интересуват дали доставките спират, или не. За релакса основно се е погрижил самият Бонхоф.

Ердоган: Турция ще плаща за руски газ в рубли

От 2006 г. фермерът снабдява селата със своята инсталация за биогаз. В момента 1000 домакинства използват неговата система, както и местното читалище, пожарна, училището, спортната зала и най-големият в Европа разсадник за рози. Тази година фермерът е положил още един километър мрежа за отоплението на 40 жилищни блока. Така жителите могат да разчитат на стабилност в цените.

В Елинген, Долна Саксония, също са предприели тази стъпка. Там има повече от 3300 жители.

Шолц: Турбината за „Северен поток-1“ може да бъде транспортирана по всяко време

Поради несигурността на енергийния пазар все повече домакинства искат да бъдат свързани към мрежата. Това не е проблем за фермерите. Планира се обаче увеличение на цената за съществуващите клиенти. Защото доставката на оборски тор става все по-скъпа. От януари 2023 г. цената ще бъде между 7 и 7,5 цента за киловатчас. Сравнено обаче със средната цена на природния газ през пролетта на 2022 г. 13,77 цента за киловатчас, идеята продължава да изглежда благоприятна.

Фон дер Лайен предупреди за ескалация на енергийната криза

Екологичната организация „Greenpeace“ обаче не вижда биогаза като „ алтернатива на природния газ". Тъй като в допълнение към течния тор, оборския тор или хранителните отпадъци, в завода се ферментира и царевица. „Отглеждането на енергийни култури измества производството на храни и все по-нататъшен натиск върху естествените екосистеми, застрашава биоразнообразието. Отпадъците са екологично приемливи - но количества от тях са малки", се казва в изявление на организацията.

За Бонхоф това обвинение е несъстоятелно, особено защото толкова много храна се озовава в боклука. Ако зависеше от него, много повече странични растителни продукти биха могли да се използват устойчиво - и по този начин да се противодейства на енергийната криза. Той ще трябва да сертифицира настоящия си завод като завод за отпадъци, а процесът на одобрение е дълъг, резултатът е неясен.

Германия е заплашена от енергийна криза

Има критики, че инсталациите за биогаз са скъпи, заемат твърде много място поради отглеждането на царевица и следователно не са ефективни доставчици на енергия. „Системите за биогаз са пет пъти по-скъпи от фотоволтаичните системи. Трябва да се запитаме дали искаме да приемем това унищожаване на природата. Фактът, че биогазът може да ни спаси от енергийната криза, е "илюзия", твърди експерт.

Видео: Юрий Яковлев

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм