Лекарствата, които се борят със затлъстяването, могат за първи път да бъдат включени в "списъка с основни лекарства" на Световната здравна организация, използван за насочване на решенията за държави с ниски и средни доходи, каза агенцията на ООН пред Ройтерс.

Панел от съветници към СЗО ще прегледа новите искания за лекарства, които да бъдат включени следващия месец, като актуализираният списък с основни лекарства трябва да бъде изготвен през септември.

Какви са недостатъците на лекарствата за диабет, използвани за отслабване

Молбата за разглеждане на лекарства за затлъстяване беше подадена от трима лекари и изследовател в Съединените щати. Лекарството обхваща активната съставка лираглутид, която е в лекарството за затлъстяване Saxenda на Novo Nordisk (NOVOb.CO), което скоро ще излезе от патента, позволявайки по-евтини генерични версии.

Панелът може да отхвърли искането или да изчака повече доказателства за качество. Решение на СЗО да включи Saxenda и евентуални генерични лекарства в списъка ще отбележи нов подход към глобалното затлъстяване от здравната агенция.

Пробив в медицината: Лекарство за Алцхаймер показва добри резултати

Това може също така да проправи пътя за по-ново, по-мощно лечение от Novo Nordisk, наречено Wegovy, което да се препоръчва в бъдеще за страните с ниски и средни доходи.

Някои експерти по обществено здравеопазване обаче предупреждават да не се въвеждат такива лекарства твърде широко като решение на сложни състояния, което все още не е напълно разбрано.

Откриха лечение за болестта на Стивън Хокинг

Затлъстяването е все по-важен здравен проблем в много страни. Лекарствата за лечение на затлъстяването са само един аспект на управлението. Разбира се, и превенцията също е от решаващо значение“, каза говорител на СЗО. 

СЗО заяви, че експертната група ще разгледа доказателствата за качество на лираглутида през следващите месеци. 

Над 650 милиона възрастни по света страдат от затлъстяване, повече от три пъти повече от 1975 г., а други приблизително 1,3 милиарда са с наднормено тегло, според СЗО. Мнозинството – 70% – живеят в страни с ниски и средни доходи.

Миниатюрно устройство във вътрешното ухо помага на хора с парализа

РАЗШИРЯВАНЕ НА ДОСТЪПА

Включването на лекарства срещу затлъстяване сред основните лекарства на СЗО може да има голямо значение за хората. Експерти казват, че добавянето на лекарства за ХИВ към списъка през 2002 г. е помогнало те да станат много по-достъпни за пациентите със СПИН в по-бедните страни.

Понастоящем няма лекарства, включени в списъка, които конкретно са насочени към загуба на тегло за продължаващото глобално бреме на затлъстяването“, пише американският изследовател д-р Санджана Гаримела от Yale New Haven Health, д-р Сандип Кишор от Калифорнийския университет, Сан Франциско и колеги от СЗО в искането за добавяне на такова лекарство. 

Какви са симптомите на диабета?

Те твърдят, че докато списъкът включва минерални добавки за хранителни дефицити, липсата на лечение за отслабване представлява „несъответствие“ в глобалното здравеопазване, като се има предвид нарастващият брой смъртни случаи в по-бедните нации, ускорен от заболявания, свързани с теглото, включително сърдечни заболявания и диабет.

Доказано е, че Saxenda, инжекция веднъж дневно, помага на хората да намалят 5%-10% от телесното си тегло за $450 на месец в Съединените щати и $150 на месец в Европа.

Около половин милион души в България страдат от диабет

Хората, използващи Wegovy, седмична инжекция, която струва повече от 1300 долара на месец в Съединените щати, са загубили до 15% от теглото си. В момента Wegovy е в недостиг и Novo дава приоритет на пускането и разпространението му в САЩ и други богати пазари.

Датският производител на лекарства заяви в изявление, че не е участвал в заявлението за разглеждане на лираглутид за включване в списъка на СЗО, добавяйки: „приветстваме изследването на СЗО и очакваме с нетърпение прочитането и решението“.

Жизненоважно лекарство за диабетиците липсва в аптеките у нас

И двете лекарства принадлежат към клас лекарства, наречени GLP-1 рецепторни агонисти, които се използват от години за лечение на диабет. Те влияят на сигналите за глад към мозъка и забавят скоростта, с която стомахът на човек се изпразва, карайки го да се чувства сит по-дълго. Eli Lilly and Co (LLY.N) има подобно лекарство за диабет, което е почти одобрено за отслабване.

И за Saxenda, и за Wegovy липсват дългосрочни данни за безопасност и ефективност при затлъстяване. Проучванията показват, че хората вероятно ще трябва да приемат лекарствата до края на живота си, за да запазят теглото си.

10 знаменитости, за които не подозирате, че имат диабет

Страните с високи доходи предприемат различни подходи за това как да използват тези лекарства, включително обмисляйки дали те могат да бъдат предписани от спонсорирани от правителството здравни системи, или да бъдат покрити от застраховка, както е за диабет. В някои страни употребата им е запазена само за най-рисковите групи.

Професор Зулфикар Бхута, експерт по затлъстяването в Университета на Торонто, каза, че феноменът на затлъстяването в страните с ниски и средни доходи трябва да бъде по-добре разбран, за да се определи най-добрият курс на действие.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм