Британският премиер Риши Сунак се срещна днес, 19 октомври, с израелския президент Ицхак Херцог и двамата подчертаха необходимостта да се избегне допълнително ескалиране на насилието в региона, предаде Ройтерс, като се позова на канцеларията на Сунак, цитирана от БТА.

"Премиерът и президентът Херцог подчертаха наложителната необходимост да се избегне по-нататъшно ескалиране на насилието в региона. Те се съгласиха да продължат да работят заедно за постигането на тази цел", се казва в изявление на канцеларията на британския премиер.

Сунак също така се е споразумял с Херцог да бъде продължена работата по освобождаването на британските граждани, взети за заложници по време на конфликта, се добавя в изявлението.

По-рано Сунак заяви, че застава на страната на Израел срещу "злото". В публикация в Х той написа: "В момента се провеждат няколко събития, които са свързани с безопасността на хората. Намирам се в Израел, една скърбяща нация. Скърбя заедно с вас и съм с вас срещу злото, което е тероризмът. Днес и винаги."

Премиерът също така заяви пред репортерите при кацането си: "Преди всичко съм тук, за да изразя солидарността си с израелския народ. Вие претърпяхте неописуем, ужасяващ терористичен акт и искам да знаете, че Обединеното кралство и аз сме с вас."

Посещението му идва, след като в сряда в Израел долетя президентът на САЩ Джо Байдън - той подкрепи Израел, като заяви, че "другият отбор" стои зад експлозията в болницата "Ал-Ахли".

Припомняме, че при визитата си Байдън заяви на Нетаняху: "Исках да бъда тук днес по простата причина, че искам народът на Израел, хората по света да знаят, че Съединените щати стоят зад него".

"Исках лично да дойда и да заявя това ясно", добави Байдън.

Президентът осъди нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, като заяви, че групировката е "извършила злини и зверства, които правят така, че ИДИЛ да изглеждат малко по-рационални". Но той призна, че макар Израел да има право да се защитава, "трябва да имаме предвид също, че “Хамас” не представлява целия палестински народ и му е донесла само страдания".

От своя страна Нетаняху благодари на Байдън за посещението му, като отбеляза: "Не мога да не кажа, че не съм се радвал на това: "Вашето посещение тук е първата визита на американски президент в Израел по време на война."

"То е дълбоко, дълбоко трогателно, то говори за дълбочината на Вашия личен ангажимент към Израел, то говори за дълбочината на Вашия личен ангажимент към бъдещето на еврейския народ и на единствената еврейска държава", каза той. "Затова знам, че говоря от името на целия народ на Израел, когато Ви благодаря, г-н президент."

Нетаняху се обърна към Байдън с думите: "Само едно нещо е по-хубаво от това да имаш истински приятел като Вас на страната на Израел. И това е Вие да сте да сте в Израел."

Междувременно, днес стана ясно, че Египет и Израел изразиха готовност да започнат да доставят помощ в Газа след високопоставеното посещение на президента на САЩ Джо Байдън в Израел, съобщи CNN.

Надеждата за помощ на цивилните в Газа се появи след опустошителния взрив в болница в анклава във вторник, който вероятно уби стотици хора и разгневи региона.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм