Тежка изследователска работа години наред стои зад книгата „История на Бургас“. Съавтор в нея е водещият на рубриката „Старият Бургас“ по Дарик Югоизток – Митко Иванов. За 24 месеца в ефира на Дарик буквално сърфирахме през вековете, преминавайки през много интересни факти поместени в нея, връщайки се със сведения чак до 16 век.

Не пропуснахме да проследим и книгата му „Бургаският жаргон до 1989“, която повдига завесата към космополитния дух на града, в чийто местен речник са събрани думи от цял свят.

Художник, иконописец, историограф, писател, автор на стотици статии, инициатор на кампании за съхранение и извеждане на паметта на Бургас… Творческият му процес обаче не е бил фокус на рубриката.

Ето защо, свързахме отбелязването на скромната втора година от предаването „Старият Бургас“ със забавната и интересна част от изследователската работа на Митко Иванов по подготвяне на изданието „История на Бургас“.

Как се създава най-голямата библиографска база в България, докато историци спорят за родните места на първите пивоварни, какво е общото между ромски гробари и вторият син на  Райна Княгиня, Георги Дипчев и как интелектуални спорове за бургаския жаргон събират хората по масите в нощно заведение… Все теми, по които Дияна Бедросян, разпитва Митко Иванов в предаването този петък. Чуйте в звуковия файл: