В човешкия колективно разпокъсан и често противоречащ си разум има някои универсално неотговорими въпроса.

  • Какво е имало преди Големия взрив, като не е имало времепространство, в което и когато да се събере?
  • Какво може да види човек в черна дупка, след като от нея дори светлина не може да излезе?
  • Имаме ли свободна воля или всичко е предначертано в Книгата на Съдбата (и кога ще я качат за свободно сваляне онлайн в Читанка?)
  • Как да се откажем от прераждането, ако сме разочаровани от услугата живот?
  • Ще поставят ли в списъка Магнитски Кирил Петков заради странно излизане от НПО или американците пак провяват двоен стандарт?

Любознателни животни, които обичат да питат

Хората сме любознателни животни и много обичаме да питаме, да търсим, да си представяме възможни отговори на най-невъзможните за разплитане загадки. 

73% от реалността ни е хипотетична, създадена е на база емпиричен опит, дедукция, предразсъдъци, рефлекси, очаквания, вярвания и прогнози. И този процент е хипотетичен, но вероятно е стопроцентова истина.

Колкото повече обективни факти знаем, колкото повече проверими с опит и преки наблюдения доказателства имаме, толкова по-голяма вероятност е хипотетичната ни реалност да съвпадне със съществуващата извън човешкия ни противоречив колективно разпилян противоречащ си разум. 

Затова може едновременно да се твърди, че България ще фалира до няколко месеца и че бюджетът изпълнява критериите на Еврозоната. Което се твърди всяка година и всяка година не фалираме и не влизаме в Еврозоната.

Може едновременно да се твърди, че мафията е завладяла държавата, благодарение на някои политици и олигархични кръгове, а сетне да се хванем с тях да напишем нова Конституция и за няколко месеца за да забравим, че те са фронмените на мафията, преди да си го припомним.

Или пък да бъдем иноватори, тласкащи човечеството към прогрес, към експлорация на Космоса, към нови технологии, да се тревожим за раждаемостта и да бъдем застъпници за абсолютната свобода на словото. И в същото време да сме най-богатият човек на планетата, отишъл да прави наколенки на лидерите на Китай, които са забранили в собствената си страна достъпа до нашата лична най-свободна за изразяване социална мрежа, защото да имаме заводи при тях е по-изгодно откъм неспазване на стандарти за труд и човешко достойнство.

Видът ни си гарантира адаптивност и оцеляване

Да, често си мислим, че сме информирани коректно, но понякога се случват взаимоизключващи се мнения, действия и състояния. Човешката природа е такава. И учените допускат, че така видът ни си гарантира адаптивност и оцеляване. 

Ако всички мислим еднакво, ще действаме еднакво. И ако един сгреши, всички ще преядат с капсули с препарат за пране и ще бъдем дотам.

Но има въпроси, на които отговорите са конкретни, ясни и се знаят, но последствията са все едно са най-големите мистерии на Вселената.

Знаят ги тези, чиято работа е да ги знаят. Често биват питани и не отговарят, но винаги се оказва, че са наясно.

#КОЙ знае отговора

Службите работят на пълни обороти. От последното разследване на Антикорупционния фонд се уверихме, че те знаят всичко за Нотариуса, за Еврото, на кого са помагали и на кого са пречили. Даже са гледали клиповете с булката на единия и палавите магистрати, изнудвани от другия. Органите на реда, обвинителите, агентите за национална сигурност, всевъзможни други експерти по тези теми на сън да ги бутнеш знаят отговора на въпроса #КОЙ, зададен във всеки важен за страната аспект.

Знаят и какво се случва от години с Историческия парк и община Ветрино. То там само хората, дали парите си и очакващи златния дъжд от инвестицията си май не знаят какво се случва.

Знаят кой с кого си разменя подаръци, знаят банковата сметка на всеки пудел, знаят имотите, зависимостите, услугите, протекциите, чадърите.

Знаят всичко.

Но това познание не значи действия. Освен частични, от време на време, ограничено, за да се покаже, че всичко се знае на когото трябва и той да бъде вкаран обратно в коловоза. Или вързан за релсите и разпльокан за назидание, ако се е олял. 

Вероятно сте чували за черната дупка. Сринала се сама в себе си звезда, концентрирана гравитация, която засмуква всичко, дори светлината. Учените имат хипотеза и за съществуването на бели дупки. 

Черна и бяла дупка и западнякът, който не знае как да пие

Представете си бяла дупка като обратното на черна дупка. Космически фонтан, който изхвърля всичко като западняк, който повръща до дискотеката, защото не знаят как да пият там.

Учените са си представили идеята за бели дупки от математиката, използвана в теорията на относителността на Айнщайн, но засега са само хипотетични.

Има и сиви дупки. Българските сили за сигурност. Те поглъщат всякаква информация и светлина, но и изкарват част от нея. Когато и както намерят за добре.