Преди да стана прилично дебел възрастен в разцвета на силите си, бях въздебело дете. Последното ми сядане в нечий скут беше във втори или трети клас, в училище. Дядо Коледа с брада от съвсем обикновен медицински памук, бе дошъл, за да ни раздаде подаръци, купени от родителите — комплект зелени пластмасови войници на момчетата и нямам идея какво на момичетата.

Разбира се, всеки имаше и миг на присядане в скута на Дядо Коледа. Не знам дали само да ни дундурне с по някоя мила дума, или е имало и снимки. Но си спомням, че корпулентната ми детска снага поседя неловко на скута на Добрия старец.

А неговата тазобедрена става спря да става.

Май само изтръпна и кръвообръщението му след малко се възстанови, така че не причиних трайни щети. Но оттогава участието ми в съчетанието “седене в скут” е от страната на предоставящия скута. Само внимавам да не съм пил кафе скоро преди това, за да не се окажа натиснат при евентуалния перисталтичен порив.

Моят личен опит в седенето в скут и наблюдението ми над тази тема ме прави брилянтен експерт да оценя нейната всенародна значимост.

В детството седенето в скута ни дава сигурност, но често и височина, за да виждаме по-добре, ако нещо ни пречи, понеже като седим сами, сме малки.

По-късно обаче седенето в скута леко се променя, въпреки че остава символ на сигурност и дава височина и значимост. Човекът, в чийто скут се отсяда, явно излъчва такива качества, a седящият го вижда като попечител, но и трамплин.

С питане нашенецът може да стигне до Цариград, но със седене в скута той може да се почувства като султан.

Неслучайно сме свидетели на това сред властимащите, власт-искащите, власт-разпределящите. Седене в скута има на всевъзможни нива, а чрез него се решават проблеми както на национално ниво, така и бизнес отношения и лични съдебни дела.

Седни в скута на този и ще ти подкрепим промените в Конституцията. Седни в скута на онзи и ще ти решим проблемите в делата за собствеността на фирмата ти. Седни в скута на тоя другия и ще забравиш за проблемите си с НАП. Но най-сладкото е след като си се наседял в правилните скутове, да дойде ред, в който да седят в твоя скут.

Е, не бива да се забравя от кой скут е тръгнал човек, защото има възможност да бъде засилен обратно и този път скутът да крие някакво неудобство, а сигурността и подкрепата, които е излъчвал преди, да бъдат заменени с ритуалната чаламба. (Ако не знаете какво е чаламба, не го търсете в google, живеете в красива заблуда и нямате нужда от това познание. - бел. авт.)

Със седене в скута се управляват съдбите на редовите българи и българки, както и тяхната държава. Но отказът от сядане в скут би бил обида за предоставящия скут, нищо че може да бъде смачкан от прекомерен седеж. Той просто е магнит за добротворчество и себеотрицание, няма избор.

Седенето в скут обаче има и своята тъмна страна. Може да не донесе сигурност, любов и възход, а да се използва за унижение и захвърляне на човек. Макар седенето в скут да е често меко, а понякога ръбесто преживяване, си е нож с две доста тъпи остриета, така че бъдете внимателни на кого сядате и на кого предоставяте скута си.

И това не са празни приказки. Говоря от собствен опит. Аз седях в скута на Дядо Коледа и не успях да прокопсам чак толкова. Но поне случих на свое дете, което не е дебело като мен тогава, така че като седне в моя скут, не ми изтръпва кракът.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм