“Не е това дъното на еврото, доларът ще стане все по-скъп. Едно евро ще струва 92 -93 американски цента”. Това прогнозира в “РеАктивно” по Дарик бившият финансов министър Симеон Дянков. Според него най-големият проблем е все още увеличаващата се инфлация.

За първи път от две десетилетия: 1 евро е 1 долар

Като причини за нейния ръст той отбеляза не само геополитическата обстановка и войната в Украйна, но и това, че в Европа не се вземат мерки за спиране на високата инфлация.  Енергийните цени също спомагат за това еврото да падне, уточни Дянков.

Германската инфлация отчете спад от 7,6 на сто през юни

Ексминистърът припомни, че по време на пандемията от Ковид “рекордни пари се изсипаха  и от централни банки, и от правителства”, с цел компенсация, което допълнително е подействало върху ръста на инфлацията. 

Георги Ганев пред Дарик: Дългосрочно договаряне с „Газпром“ не ни гарантира по-евтин газ

“Не ни чакат леки месеци. Инфлацията тази година се очаква да е по-висока от планираната от кабинета, дори при актуализацията на бюджета”, каза още Дянков. По думите му тя ще бъде между 15-16 процента на годишна основа. Това ще доведе до проблеми и следващата, и по-следващата година, поясни бившият финансист номер едно. 

ЕК: Инфлацията в България е 12,5%

Той очаква икономическият растеж да е около 3,5 - 4%.

По отношение на консултациите при президента и предстоящото връчване на трети мандат, Дянков каза: “Не смятам, че ще се стигне до съставяне на правителство в рамките на този парламент, вървим към избори”.

България няма да приеме еврото през януари 2024 г., коментира още Дянков. По думите му проблемът е кога ще влезем в Еврозоната. Според него, при добро развитие на ситуацията в България, можем да въведем еврото най-рано в началото на 2026 г.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм