С лансирането на информацията, че снимките с кюлчетата от спалнята на Бойко Борисов са манипулирани, ЕНП прави опит да изпере репутацията на лидера на ГЕРБ с цел участието на партията в бъдещи управленски коалиции. Това каза в предаването на Дарик „Реактивно“ евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Иво Христов.

По думите му Борисов ще получи индулгенция отвън за това, че е разбил националния консенсус по въпроса за Северна Македония. Според евродепутата общият интерес към властта, който се наблюдава, изтрива всички червени линии, а отсъствието на непримирими противоречия увеличава шансовете да има кабинет.

"Ще бъда изненадан ако президентът даде мандата на ДБ"

„Общият интерес към властта изтри всякакви червени линии между партньорите в сегашната коалиция”, коментира Иво Христов.

Не вярвам в способността на ПП, ГЕРБ и ДБ да вземат автономни решения – то се видя и в казуса с РСМ, каза още Иво Христов.

Той не изключи възможността за съставяне на кабинет с подобна управленска формула. Но добави, че ДБ има непростими грехове към българските граждани.

„Това са същите политици, които обсебиха и провалиха антиолигархичния протест през 2013 г. и го върнаха в руслото на статуквото, като се коалираха с ГЕРБ. ДБ и лидерите на ПП, които също са излезли изпод шинела на ДБ, провалиха формулата на националното единение, която президентът зададе с двете служебни правителства”, подчерта Иво Христов.  

По думите му в последните месеци ПП и ДБ са управлявали като банално дясно правителство. „Те предадоха националната позиция за РСМ без дори в замяна да се преборят за парите от Плана за възстановяване. Затова аз ще бъде изненадан, ако президентът се поддаде на медийният шантаж и връчи мандата на ДБ”, допълни евродепутатът.

Тъжно е в посолства да се формират мнозинства за управление

На въпрос за възможно управление под знака на едно "евроатлантическото мнозинство" Иво Христов напомни, че всички правителства от 1997г. досега са евроатлантически.

„А в случая евроатлантизмът се афишира като знаме на коалиция, за да се забравят корупцията и беззаконието, които доскоро правеха такава коалиция невъзможна”, посочи още той. 

Според него въпреки че парламентът е институцията, в която трябва да се водят разговорите за съставяне на правителство, това не е така.

„Тъжно е да констатираме, че мнозинствата за управление в България, се формират в посолства, които и да са те. Според мен парламентът трябва да е мястото за воденето на тези разговори, възможно най-прозрачно”, каза още Христов.

Президентът да внимава със служебните министри - много от тях му забиха нож в гърба

Според него отсъствието на непреодолими противоречия, увеличава шансовете да има кабинет. Но ако се стигне до служебно правителство, президентът трябва да внимава с подбора на министрите.

„Защото много от тях му забиха нож в гърба. Какъвто и да е новият кабинет – служебен или редовен, трябва да е предвидим, проевропейски. Но съставен от отговорни политици, които отстояват националния интерес, а не търгуват с него за лично оцеляване или други користни цели”, заяви още Иво Христов, който беше началник на кабинета на президента Радев по време на първия мандат на държавния глава.

Политиката се прави от партии, които имат ясни ценности и заявка за дългосрочно присъствие, каза още евродепутатът. Като добави, че не вярва в понятието „политически проект”.

Писмото от прокуратурата за снимките от спалнята на Борисов

"Писмото от прокуратурата е официален документ, който ГЕРБ бърза да огласи чрез един депутат от ЕНП, с цел това да бъде представено като европейска заверка на неговите заключения. Но знаете, че бяха правени много експертизи на въпросните снимки и видеоклипове и те потвърдиха тяхната достоверност. В случая ЕНП прави опит да изпере репутацията на лидера на ГЕРБ, с цел участието на партията в бъдещи управленски коалиции". Коментира още Иво Христов по повод писмото от българската прокуратура, огласено от евродепутата от ЕНП Томаш Здеховски. Писмо, според което експертиза сочела тези снимки за манипулирани.

Иво Христов уточни, че все пак този сюжет не бива да се надценява на фона на Брюксел.

Изслушват Гешев за снимките от спалнята на Борисов

Евродепутатът коментира темата за РСМ, като сподели, че ако българският политически елит е бил единен в отстояване на ветото, натискът е щял да се прехвърли над Скопие. 

РСМ: Депутат изгори „френското предложение“ (видео)

„Но Кирил Петков и Борисов се поддадоха на натиска, което ни най-малко не отвори пътя на РСМ към Европа, а напротив - даде повод за антибългарска истерия, която наблюдаваме в момента”, каза Иво Христов.

Той напомни, че Скопие е кандидат-член на ЕС от 2005г. и Брюксел търпеливо е изчакал 13 години да се изпълнят всички предусловия, поставени от Гърция.

„А сега Брюксел и президентът Макрон пренебрегнаха българската позиция, особено в историческата й част и вместо да застанат зад европейска София, те поправиха с натиск пътя на Скопие към ЕС, с което ескалираха кризата в нашата съседка. Ако ЕС беше застанал твърдо зад България, верен на собствените си критерии за членство, според мен процесът щеше да е по-бавен, но много повече устойчив и резултатен. Но това не се случи“, каза още евродепутатът.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм