Дарик радио, съвместно с Художествена галерия „Димитър Добрович”, представя в Сливен  „Колекция с продължение”. Изложбата беше открита на 14 юли "Узуновата къща" и ще може да бъде видяна там до 24 август.

Тя показва избрани произведения от най-новите попълнения в колекцията на Дарик, следвайки линията на радиото периодично да споделя с аудиторията резултатите от една своя дългосрочна мисия -  да популяризира и да подпомага създаването на съвременно изкуство. 

Колекцията на Дарик радио – плод на пленерите „Звук и цвят” вече повече от две десетилетия, наброява над 500 произведения от 180 съвременни художници.

В рамките на изложбата в Сливен се представят творби на 40 от художниците в златния фонд на Дарик – творци от различни поколения, разказа в ефира на Дарик куратора на изложбата Красимир Добрев – участник в два от пленерите на радиото „Звук и цвят” и носител на наградата „Добри Чинтулов“ за 2020-та година.

„Преди 23 години този пленер тръгна през 1999 г. невероятно ударно. Аз съм един от първите участници. Този пленер не беше просто да се рисуват картинки на открито, а се превърна в инициатива на приятелството. Един мост се появи, за който не подозираха нито художниците, нито организаторите от Дарик”, припомни Красимир Добрев.

„Дарик ни събра в едно много трудно време – това беше един невероятен жест и подарък. И се опитахме в тази приятелска атмосфера да поставим началото на тази великолепна колекция”, каза още той.

И призна, че му е било много трудно да избере творбите, които да се включат в изложбата „Колекция с продължение” в Сливен.

Самият Красимир Добрев е от Сливен. Шестима от авторите на творбите в изложбата са свързани с града - Атанас Парушев, Йордан Парушев, Красимир Карабаджаков, Веселин Дамянов  и Онник Каранфилян и самият Красимир Добрев.

По думите на Красимир Добрев „Звук и цвят” е пленер за пример. Надявам се и младите да се включат в следващите издания.

„Тази колекция вече е историческа. Тази подадена ръка преди години вече се превърна в истинска естетическа приятелска действителност”, подчерта още кураторът на изложбата.

Той напомни заслугата на Радосвет Радев за пленерите „Звук и цвят” и подчерта, че делото му продължава.

Чуйте целия разговор в ефира на Дарик. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм