“Потенциалът за икономически растеж през следващата година е свит. От друга страна, овладяването на инфлацията е по-незначително, отколкото прогнозите показваха, че ще бъде. Това показва, че нещата, които се случват тази година, ще рефлектират върху следващата и тогава икономиката няма да успее да излезе от кризата, предизвикана както от Ковид-19, така и от военния конфликт в Украйна.” Това каза икономическият съветник на БСК Щерьо Ножаров в предаването „Реактивно” по Дарик радио.

Годишната инфлация през юни е 16,9%

“Забелязва се и силен спад в инвестициите, а те винаги са един добър индикатор за това как икономиката ще се движи през следващия цикъл. Важно е да не пропуснем реализирането на процедурите по Плана за възстановяване, така че това финансиране да влезе в икономиката на България през следващата година”, продължи гостът.

Икономистът бе категоричен, че раздаването на заплати без реформи не е добър ход. “Увеличаваме парите на МВР с 20 процента, а в същото време се оказва, че човек без книжка кара повече от 10 години и то с 50 нарушения (бел.ред. случаят "Семерджиев").

Полицайката Радева получавала по 2000 лв. месечно, за да прикрива Семерджиев

„Нека да увеличим парите на МВР, но ако те гарантират, че това няма да се случва“, заключи Ножаров.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм