Светлина, която те привлича с енергията си. Работеща до последно, няма политик, който да ѝ откаже разговор. Това е Йовка Йовчева за д-р Иван Кацаров, Теодора Симова и Лили Клисурова. 

В днешното издание на „РеАктивно“ си спомняме за човека еталон на вече изчезващата българска журналистика Йовка Йовчева.

„2013 година беше концертът на Depeche Mode, ние с Йовка бяхме там, тя все до последно монтираше, работеше, винаги трябва да ѝ се каже, време е за тръгване, стига, утре ще работим пак“, сподели Теодора Симова.

“Йовка отлетя, за да остане да живее в нас”. Напусна ни журналистът на Дарик Йовка Йовчева

„От нея човек можеше да се научи на онзи ключ към пътя, към комуникацията с тези хора, защото не е лесно да си в Народното събрание и да общуваш с политици. Няма човек, който да ѝ е отказал, да влезе в студиото и да застане пред микрофона“, разказа още тя.

„Йовка беше най-цветният човек, когото познавах и смятам, че винаги ще е до всеки един от нас, било то с творби, с кестени, за нея не мога да говоря в минало число“, сподели Лили Клисурова

„Тя беше човек, който ни привличаше с енергията си, вкарва те в нейния свят и не можеш да излезеш. Бях при нея, 7 септември беше датата, вече бяха започнали болките, а тя беше с отворен лаптоп, пишейки репортаж“, споделя Клисурова.

„Какво става, мадам? Къде е косата ти?”: За рака, който зашлевява - един разказ на Йовка Йовчева

Нейните приятели разказват и за случка през 2007 година, когато Йовка е била дежурна на 31 декември. „Ние планираме купон за Нова година, чакаме Йовка да се върне от площада, но тя прави анкета. Много големи бисери излизаха от нейните анкети. Дойде тя, след като настъпи новата година и толкова беше уморена, че буквално седна на дивана, казахме си „Наздраве“ и заспа. В 4 часа, когато мислихме да си лягаме, Йовка скача и изкрещява „Къде е купонът?“. Тя вече е готова, 2 часа сън са ѝ достатъчни, неизчерпаема енергия.“

 „Трябва да се помни, тя беше еталон в работата, при нея нищо не се оставаше половинчато. Всичко може да бъде анализирано до такава малка подробност и да влезе в чужди обувки също - това е нещо, което е много липсващо“, заяви Теодора Симова.

Опелото ще бъде отслужено на 30 октомври, неделя, в 13:00 часа в храма „Свети Великомъченик Георги Победоносец” в столичния квартал "Дървеница".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм