Очакванията ни са за истински реформи, каквито видяхме, че през последните шест месеца бяха блокирани от задкулисието и като цяло от всички политически сили в парламента.

Това коментира в ефира на Дарик Атанас Шарков, един от организаторите на протеста тази вечер пред НС под наслов "Европейска България без мафия: Правителство или бързи избори".

Вероятно правителство няма да бъде формирано, коментира Атанас Шарлков, който е част от инициативата „Правосъдие за всеки“.

По думите му от гледна точка на гражданите последните няколко месеца са били изгубени. „Макар че имаме и резултати, защото реформите бяха започнати, но се вижда че в политическата класа като цяло няма консенсус, че България трябва да продължи с промените“, каза той в предаването на Дарик „Реактивно“.

„Нови избори, макар и на фона на толкова кризи и несигурна ситуация в международен план, може би са необходими. Защото не е добре и да се отлагат с години реформите“, коментира още Атанас Шарков.

Губим ценно време на поколение българи, добави той.

Според него повече граждани трябва да се обединят и с натиск върху всички партии да покажат, че пътят на промяната е единственият възможен.

„Вчера видяхме как едно статукво в правосъдната система налага едностранно решенията си. Видяхме, че Гешев се изживява като политически фактор. Гражданите трябва да разберат, че съдебната реформа ще бъде дълга битка, която ще отнеме години и няма да е работа на едно правителство“, заяви още Атанас Шарков.

„Може би дори правосъдната ни система трябва да бъде поставена в някакъв изолатор за известен период от време и обществото да разчита на други форми – например на европейските прокурори“, коментира още той.

„Правосъдната ни система е болният човек на българската държава и като всеки болен човек трябва да бъде поставена в някакъв изолатор“, добави Шарков.

Събитието ни, което започва днес в 17 часа пред Народното събрание не е за да подкрепяме някаква политическа сила, а да защитим идеята за промяна, подчерта Шарков.

По думите му ако искаме промяна, трябва повече граждани да се включат в диалога и да се интересуват. И с едни избори да се да разкъса „този възел с разделението, което повечето политически сили прокарват“.  

Имам укор към всички политически партии, които съвсем фриволно използват доверието, което гражданите им гласуваха, коментира още Атанас Шарков. Който даде за пример ИТН – формацията, която по думите му похарчила огромен граждански капитал.

„Апелирам към съгражданите ни да не се доверяваме на такива случайни фактори, които влизат в политиката!“, призова той в ефира на Дарик.

Чуйте целия разговор в ефира на Дарик.