Германската инфлация леко се е понижила през юни до 7,6 на сто на годишна основа благодарение на правителствените мерки в подкрепа на покупателната способност в областта на транспорта. Това потвърди днес статистическият институт "Дестатис" (Destatis), цитиран от Франс прес.

За първи път от две десетилетия: 1 евро е 1 долар

Без тези мерки инфлацията в Германия е щяла да се ускори допълнително през миналия месец, достигайки 8,6 на сто на годишна основа, според статистиката.

Съвкупният показател за инфлацията продължава да е задвижван от цените на електроенергията вследствие на войната в Украйна, но се е понижил с 0,3 пункта спрямо рекордната майска стойност от 7,9 на сто, уточнява "Дестатис".

На месечна основа цените са останали почти без промяна (+0,1 на сто).

Германското правителство реши да предприеме временни мерки от юни, за да намали сметките за електроенергия на домакинствата. 

Те включват "отстъпка за гориво" и месечен "билет от 9 евро" за обществения транспорт, без високоскоростните линии, припомня президентът на "Дестатис" Георг Тил.

Цените на енергийните продукти обаче са нараснали с 38 на сто, което е значително повече, отколкото през май, като мазутът за отопление е поскъпнал над двойно (+108,5 на сто), а природният газ - с 60,7 на сто на годишна основа. 

Хармонизираният индекс на потребителските цени, който служи за сравнение на европейско равнище, също леко е отстъпил - до 8,2 на сто, но продължава да е твърде далеч от краткосрочната цел за 2 на сто на Европейската централна банка (ЕЦБ).

ЕЦБ е твърдо решена да върне инфлацията до целевия праг от 2 на сто и за тази цел обяви, че повишава водещата лихва с 25 базисни пункта през юли, за първи път от май 2011 година.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм