В резултат от продължаващата политическа нестабилност имаше значително забавяне на приемане на Плана за възстановяване от страна на ЕК. Добрата новина е, че първия транш от 2.4 млрд. евро се очаква да постъпи в страната през есента.

Заради по-висок растеж парите по плана за възстановяване намаляват с 1.1 млрд. лв.

По въпроса какво ще стане със следващите средства, които трябва да се усвоят и изразходват доста бързо, за да може страната да се възползва от тази възможност, разсъждава Георги Ганев - депутат от "Демократична България" и член на комисията по бюджет и финанси в предаването "Кой говори" по Дарик радио. 

Асен Василев ще подпише Финансово споразумение за изпълнение на Механизма за възстановяване и устойчивост с ЕК

"Кога страната ще може да се възползва от това значително европейско финансиране зависи от това колко парламентарно време ще има този парламент и евентуално колко парламентарно време ще има следващ парламент, за да приеме тези закони. За да се приемат тези законодателни промени, трябва време. Процесът отнема няколко седмици", категоричен бе Ганев.

Каримански: Ако получи мандат от президента, ИТН няма да го върне

"Демократична България" изрази готовност и желание да направи пореден опит за сформиране на кабинет в рамките на този парламент. Ганев заяви, че вариантите за служебен кабинет и нови избори са по-рискови и нежелателни от един честен опит да се сформира правителство в рамките на този парламент.

Водещата Мария Черешева отбеляза, че министърът на иновациите в Брюксел - Даниел Лорер предупреждава, че България рискува да загуби 2.5 млрд. евро до края на годината.

Политолог по Дарик: Здрав разум е да се даде мандат на „Демократична България”

Георги Ганев се съгласи с това твърдение, като посочи, че една от причините за този риск е, че Планът за възстановяване обвързва даването на пари с реформи.

Ива Митева: Третият мандат може да е успешен

“За мен реформите са по-важни от парите, защото ако България се реформира, тези милиарди ще може сама да ги генерира”, категоричен бе той.

- Продължаване промяната вкараха своя проект за съдебна реформа. Оптимист ли сте, че ще успее да мине в рамките на този парламент?

- Не бих казал, че съм оптимист, но не му давам и нулев шанс, така че някаква вероятност съществува.

Европа притеснена от намалените доставки на газ от Русия

Относно казуса с поскъпването на газа, Ганев заяви, че евентуалното дългосрочно договаряне с „Газпром“ не ни гарантира по-евтин газ. Той припомни, че в сравнение с миналата година, цената на Газпром за България се е увеличила 9 пъти.

На въпроса дали са готови за нови избори и мислят ли в тази посока, депутатът заяви, че като отговорни политици няма как да нямат такава готовност.

“Колкото и неприятно да е, не можем да си позволим за пренебрегваме готовността за избори. Надяваме се на мир, но се готвим за война”, заключи Ганев.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм