Има надежда третият мандат за съставяне на правителство да е успешен. Това прогнозира в предаването на Дарик „РеАктивно“ зам.-председателят на Народното събрание от „Има такъв народ” Ива Митева.

Ако държавният глава връчи третият мандат на „Има такъв народ” те ще направят опит да съставят правителство, като ще потърсят подкрепа първо от „Демократична България”, БСП и „Продължаваме промяната”.

Според Ива Митева, ако в рамките на този парламент не се състави правителство, това ще е изключително трудно и в следващото Народно събрание. 

"За съжаление това, което наблюдаваме напоследък е, че политическата класа е в криза. Мисля, че няма спор по този въпрос. Демокрацията се изхаби, ние се изхабихме. Тя стана все по-шумна, но и по-беззъба", посочи Ива Митева.

По думите й никой не е очаквал това, което се е случило, "но може би всички се учат от уроците си".

"Самите процеси още от началото на създаването на коалицията бяха знак, че нещата не вървят добре. И не само заради това, че бяхме събрани от крайнодесни до крайнолеви, а може би от това, че нямахме култура на диалога - този диалог, за който говорихме всички по време на предизборната кампания", каза още зам.-председателят на парламента. Като уточни, че доверието в рамките на коалицията е липсвало още в зародиш.

Ива Митева и Йовка Йовчева

Надявах се на този мандат, но егото изигра лоша шега

„Надявах се на този мандат, но мисля, че егото изигра лоша шега. Многократно разговарях със Слави Трифонов. Самият той беше направил крачка назад. Дори Тошко Йорданов каза, че ние може да разговаряме с Асен Василев, но те просто не ни потърсиха. Не е сериозно да казват, че ще разговарят с отделни депутати, защото преговорите се водят с парламентарни групи. И мандатите се раздават така“, коментира още председателят на 45-тия и 46-тия парламент.

„Ние мисля, че си научихме урока. За съжаление не виждам това в другите партньори. Мисля, че трябва да паднеш няколко пъти, за да се научиш да ходиш“, каза още Ива Митева.

Тя призна, че надеждите й са огромни за третия мандат. „Днес разговарях с колеги от всички групи от бившата управляваща коалиция – виждам че правят опити и искат да се случи този кабинет. Защото всички си даваме сметка в този момент на галопираща инфлация и задаваща се рецесия, колко трудна ще бъде есента за всички хора – не е най-доброто ние да ходим на избори“, коментира още Митева.

При третия мандат всеки да даде крачка назад

„След като толкова глупаво изпуснахме първия мандат, на третия мандат се надявам всеки да успее да даде крачка назад. Защото ако сега не успеем, повярвайте ми – няма да се успее и в следващ парламент“, каза още тя.

На въпрос как ще действат, ако третия мандат бъде връчен на ИТН, Ива Митева обясни, че от формацията ще потърсят първо ДБ, БСП и „Продължаваме промяната“.

„Защото вярвам, че всеки има право на втори шанс и ми се струва, че ако успеем да преодолеем егото си всички заедно, този опит може наистина да е успешен. Силно се надявам!“, обясни Ива Митева.

От ДБ изразиха готовност да приемат третия мандат

Кабинет трябва да има, защото изборите са най-лошият вариант, добави Ива Митева. След едни избори според нея парламентът ще бъде по-фрагментиран и още по-трудно ще бъде формиран кабинет.

„Дори и да не влезем в НС, ние сме били принципни. Наричат ни мафия, но коя е тази мафия, която си тръгва сама от властта, губи пари и може да остане извън парламента?!?“, попита Ива Митева.

ИТН сме категорично за машинното гласуване на избори, каза още тя. Неудачно според нея ще бъде и за смесено гласуване – с хартиени бюлетини и машини. Не машините са причина за ниската избирателна активно, смята Ива Митева. А по-скоро провалите на политическия елит отблъсквали хората.

Бившият парламентарен председател определи случващото се в момента като много тъжно, защото дори малкото нови хора, които се включват в политиката, като че ли след такива процеси започват да се отказват. "Усещам едно безсилие навсякъде", каза още тя.

Целия разговор с Ива Митева чуйте във видеото.