Парите по плана за възстановяване, които първоначално бяха одобрени за България – 12.3 млрд. лв. (6.3 млрд. евро), ще бъдат намалени с 1.1 млрд. лв. (578 млн. евро), призна Министерството на финансите.

То публикува изявление по повод коментара на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че "това правителство и служебното правителство буквално провалиха Плана за възстановяване и вчера ЕК намали общата сума на безвъзмездните средства с корекция 578 милиона евра". "Губят се милиарди от некадърност, от безотговорност", каза Борисов, цитиран от Mediapool.

Борисов: Най-мащабното купуване на гласове се провежда в българския парламент

МФ обаче отговори, че въпросната "некадърност и безотговорност" се отнасят за правителството на Бойко Борисов, което през февруари 2021 г. е подкрепило и е гласувало в ЕС задължението за намаление на средствата по плана като част от правната рамка на Механизма за възстановяване и устойчивост.

Всъщност, намалението се дължи на правилата, договорени при самото създаване на европейския механизъм, който предвижда, че повече пари ще отидат при държавите с относително по-нисък БВП през 2021 г., тоест при тези, които са се възстановили от кризата с Covid-19 по-слабо от останалите.

"В подписаната от правителството на г-н Борисов правна рамка е залегнало решението 30% от общото безвъзмездно финансиране да бъде преизчислено на базата на реално отчетения икономически растеж през 2021 г. Данните за този растеж са финализирани към юни 2022 г., на базата на което е направено намалението за страната ни, защото България има по-добри икономически показатели от средните за ЕС", посочва МФ. През 2021 г. България реализира растеж от 4.2% според предварителните данни на НСИ.

Известно е, че Бойко Борисов и неговите правителства са виновни за всички минали, настоящи и бъдещи управленски провали на Асен Василев и “промяната”. Това, което се опитваме да разберем е, защо година и половина преди крайния срок за сключване на договори по Националния план за възстановяване, правителството Петков - Василев не е сключило нито един договор и не е платило и една стотинка. Това е същественият въпрос,“ написа ПГ ГЕРБ-СДС във Фейсбук.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм