Равносметката на изминалата година - станахме свидетели на нова конфигурация на изпълнителната власт - ротационно правителство; няколко пъти се разходихме до изборните урни, за да дадем гласа си;  светът, който познаваме, се промени, настъпиха големи катаклизми, проявиха се тежки форми на агресия. 

Продължават да горят военни конфликти и всичко бързо се променя. В специалния епизод „Събитията в тренда” подбрахме и анализирахме всичко най-важно. В него участваха политологът Калоян Велчев, председателят на Студентската асоциация за изследване на международните отношения Александра Гайтанджиева и уеб редакторът от darik.bg Денислава Вълчинова.

БУЛФОТО

В съвременния политически живот на България видяхме всякакви възможни колаборации на управленска формула – с леви и десни, с националисти и десни, но за първи път имаме премиер на ротация. 

„Макар и доста екстравагантно, засега е някакво решение, което осигурява някаква стабилност. За момента спря цикъла предсрочни избори, което можем да го наречем като някакъв плюс. Със сигурност е много нестандартно решение. На много малко места по света може да видим подобни, но все пак не липсват“, обясни Калоян Велчев.

Според него ротацията няма да може да се осъществи с друг кандидат за премиер, освен Мария Габриел. По думите му това ще включва и договарянето на нова коалиционна форма. „Това със сигурност ще включва по-голямо участие на ГЕРБ в изпълнителната власт. Важно е да има сключване на формално коалиционно споразумение, за да се формализира коалицията. Добре ще е да има включване на повече партийни лица, което звучи непопулярно, но ми се струва по-сигурно за самите партии. Ние виждаме сега най-вече ПП-ДБ, които се оплакват от експертни назначения, като твърдят, че не били техни министри, но не могат и да ги освободят“, добави политологът. Той посочи, че е скептичен спрямо интерпретациите колко губи ПП-ДБ. По думите на Велчев те губят само електорално.

Това масово отдръпване на избирателите и това отслабване на партиите отваря огромно пространство за нова алтернатива, която може да бъде формулирана по много начини, защото нашата антинастройка спрямо политическия елит е много силна. Ние в момента имаме една статична политическа картина действително, но появата на нов играч ще я разбърка трайно“, посочи Калоян Велчев.

 Политическата картина след местните изборите така размести пластовете, че на места работата на общинските съвети забуксува. 

„Местните избори от много време ни гарантират на някои места изключително фрагментирани общински съвети. В София видяхме един доста сериозен срив на ГЕРБ и не толкова сериозна победа на ПП-ДБ. Ние получаваме в общинския съвет една нова конфигурация, чрез която националните партии ще търсят своята идентичност. Абсолютно никакъв компромис не се вижда, че ще се направи“, обясни политологът. Според него така националните ни проблеми се пренасят и на местно ниво. 

Калоян Велчев определи като много добра новината за махането на Иван Гешев от поста на главен прокурор. „Факт е, че не последва някаква уникална промяна нито във Висшия съдебен съвет, нито в самата прокуратура. Сега с промените в Конституцията не е сигурно до колко нещо положително ще се случи. Създават се съпоставки за нормализация на съдебната система“, посочи той. 

Криминалните случаи, които изпъкнаха през изминалата година -  завръщането на Васил Божков и знаково убийство на Алексей Петров. Теми, с които гостите не пожелаха да спекулират. 

БУЛФОТО

Насилие и убийства всекидневно са в новинарския поток. Случаят „Дебора“ и  убийството на Митко в Цалапица разтърсиха държавата. 

„След случилото се с Дебора, за първи път видяхме толкова много различни слоеве от обществото да се обединяват около едно нещо. На протестите имаше феминисти, но и хора, които бяха възмутени от случая. Видяхме и бързата реакция на депутатите и промяната в Закона за домашното насилие“, каза Александра Гайтанджиева. 

Винаги  чакаме чашата да прелее и чак тогава да направим нещо. Обществото трябва да застане зад това, което вижда, и да поиска промяната. Не трябва да оставя нещата такива, каквито са“, заяви Денислава Вълчинова.

„Много е хубаво, че започваме да развиваме подобен рефлекс срещу насилието, независимо дали е срещу мъже или жени. Ние като общество сме достатъчно будни, знаем кои са проблемите и можем да намерим пресечни точки“, обясни Калоян Велчев.

БУЛФОТО

Паметникът на Съветската армия – въпросът изобщо в дневния ред ли е на обществото или е дъвка за депутатите, които опитват да трупат позитиви? Колко важно е чисто символното му премахване?

Когато говорим за този паметник, очевидно не говорим само за онези фигури там. Отваряме много по-голяма тема за дискусия. По-скоро ми се струва, че войната в Украйна отвори с нова сила този въпрос. От тази гледна точка това е наболял проблем. Не бих свързал премахването на монумента с края на Прехода. Това е хубаво за заглавие на статия, но не и за анализ. Няма общо между паметника и Прехода“, категоричен беше Велчев.

Според Денислава Вълчинова, след като се реши този проблем, ще дойде друг. 

Getty Images

Не само продължават, а се разрастват военните конфликти. 

Западните общества са демократично и либерално настроени. Те вярват в това, че щом са били създадени 1948 година Израел и Палестина, палестинците също заслужават да имат собствена държава. Този конфликт не се разглежда в учебниците по история, не се знаят всички детайли. Хубаво е, че има такава обществена подкрепа. Леко са безсилни тези обществени мнения, защото решенията се взимат на високо международно ниво, където интереса играе твърде голяма роля“, каза Александра Гайтанджиева. Тя подчерта, че според нея Израел ще вземе превес във войната. 

„Ако израелският премиер не беше започнал пълномащабна война срещу нападателите на страната му, неговият рейтинг щеше тотално да рухне. Като цяло на него на международно ниво не му се гледа много добре, защото Израел е заел много твърда позиция“, посочи председателя на САИМО.

Конфликтът между Израел и „Хамас“ промени нагласите за войната в Украйна.

„Конгресът не одобри искането на президента на САЩ Джо Байдън за предоставяне на по-голяма помощ за Украйна. Фактът, че конгресът е на републиканците прави разликата в момента. Те от години са по-склонни да подкрепят Израел“, заяви Гайтанджиева. По думите й този конфликт се е превърнал във война в окопите. 

БУЛФОТО

Големият въпрос – ще бъде свален този път Боби Михайлов от БФС.

В българския футбол нещата трябва да се променят от корена, защото дори да се махне Боби Михайлов, има много хора, които ще останат. В момента мъжкия ни отбор разполага с изключително добри състезатели, които са млади и имат потенциал. Факт е, че те имат нужда от промяна. Можем много повече, а и разполагаме с кадри. Според мен играчите ни имат страх. А казусът около БФС ги напряга допълнително. Трябва да върнем това време, в което стадионите бяха пълни и си заслужаваше да ходиш да гледаш мач. Протестът стана точно така, защото те отнеха най-важното на един фен“, сподели Денислава Вълчанова.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм