Първият гост за новата година в подкаста „В тренда” на darik.bg е изпълнителният директор на „Дарик“ Христо Христов. Пред водещия Тодор Пантилеев той разказа за плюсовете да правиш бизнес в България и отговори защо е започнал да се занимава с дигитални медии и на какво учи децата си.

Гледайте целия епизод тук:

Христо Христов е баща на две деца. “Има една голяма разлика от тяхното детство и моето - тогава нямаше телефони. Ние трябваше да се забавляваме, като излизахме навън. Бяхме постоянно изцапани, с разкървавени колена, катерещи се. Крадяхме черешите на бабите. Докато сега не смеем да ги пуснем да отидат от нас до детската градина. Общо взето от вкъщи в колата и обратно, затова са по-асоциални”, каза той.

“Когато започнах образованието си в американски колеж, никой там не знаеше български и аз не знаех английски. Започнах от нулата. Това има общо с предприемачеството, защото и там започваш от нулата. Беше голям зор. Сближих се с момчета от Югославия, които ми помагаха да науча първите думи на английски. Пък после, когато се прибрах в България, бях в тотален шок. В американския колеж седиш на кръгли масички, обсъждате, много по-интерактивен е самият урок, а тук в българското училище на едни чинове по двама, учителката диктува и всички записват. Поради тази причина завърших седми клас с 6-7 тройки, тъй като ми беше напълно безинтересен този начин на преподаване”, разказа Христов.

По думите му не е имал идея с какво ще се занимава, но е завършил право в Софийския университет. “В правото се изисква да кандидатстваш с български език и литература. Понеже майка ми ми каза, че няма начин да се справя, защото съм много зле, аз й казах, че това ще кандидатствам. Малко на инат. Правото е много добра основа, защото изучава всички аспекти на обществения живот. Около 10 години мислех, че правото е било грешка, докато не започнаха да ми се случват множество на брой сделки”, посочи той.

Първата му работа е била като тенис учител в Албена. Преподавал е на всякакви хора. Тогава е и първият му конфликт с работел, тъй като той е взимал неефективни решения.

Христо Христов става стажант-репортер в „Дарик“, а в последствие и в ВВС. “Там един от курсовете, които ни преподаваха, беше дигитални медии. Много бях впечатлен. Точно тогава бяха бомбените атентати в Лондон. Взривиха метрото, автобуси. Тогава родителите ми много се притесняваха за мен и единственият начин, по който можеха да разберат какво се случва беше да им изпращам линкове в интернет. Тогава видях онлайн медиите как прескачат границите и са мигновени. Два месеца, след като се върнах от там, пуснахме Dariknews”, сподели той.

“Много обичам, когато някой ми каже обективни медии. Как става тази работа, кажете? Нормално е всеки един водещ, екип или репортер да има пристрастия. Професионализмът на медия като „Дарик“ предполага ти да не ги налагаш над аудиторията и събеседника. Даже е добре да се знае какви са ти пристрастията, но да не ги налагаш”, увери той.

“Чудя се дали обществените медии не са остатък от миналото. Защо трябва да има държавни медии? Опитвам се да го разбера истински. Защо няма държавни телекоми, държавна петролна компания? По-малко важни ли са? Този дебат не се води и той е много непопулярен. Ако която и да е партия на власт дойде и каже, че вече не трябва да ги има, съкращаваме служителите, това е самоубийство. Веднага ще кажат, че е посегнато на свободата на словото. Там работят и журналисти, които се поддават на чужди влияния, а ние всички плащаме за издръжката на тези хора. Аз смятах, че ако едни двеста милиона е издръжката на държавните медии, то това значи, че ние им плащаме абонамент по 50 лева”, заяви той.

Христо Христов обясни, че не е продал „Дарик“, защото е последната семейна медийна компания у нас. Според него не може всички национални медии да са чужда собственост. По думите му трябва да имаш корени на мястото. Не можеш да взимаш решения от Швейцария или Прага само на база ексел числата.

С времето се убеждава, че в радиото има още бъдеще. “Ако ме бяхте питали преди 10 години, щях да ви кажа, че е важен диджитълът. Сега не съм толкова сигурен. Когато си в колата слушаш радио, в офиса също понякога ти е по-удобно. Виждам радиото като постоянен елемент на медийния микс и даже в чужбина ползваемостта му расте. Голямата промяна ще стане в разрастването на онлайн средите. Когато имаш хубава опаковка, студиа, видеопродукти, ти можеш много повече да растеш в дигитална среда и социални медии”, добави изпълнителният директор на „Дарик“.

След много спечелени и загубени пари създава инвестиционната компания HR Capital. “Покрай дигиталния бизнес бях правил много инвестиции. По естествен начин дойде желанието да ги професионализираме. Виждахме нуждата и перспективата пред стартъпите, които могат в началото да са доста малки, но бързо да порастват”, каза Христов, който е и СЕО на компанията.

Той е претърпявал множество провали, но е научил поуката от тях. “Мен ме е страх да се проваля два пъти в едно и също нещо. Ти избираш да го наречеш провал. Не малко хора ще го нарекат опит. И ако ти не го наречеш провал, няма от какво да те е страх”, допълни Христов.

Един от най-важните уроци, които е научил, е да не се примирява с някакво статукво. “Майка ми от много малка детска възраст ми набива в главата, че трябва да гледам себе си, а не другите. Махна ми оправданието другите. По някакъв начин това ме сложи в позиция, ако има нещо, което другите правят и не ми харесва, да искам да го предизвикам. То всъщност това е предприемачеството. Виждаш някакъв проблем, искаш да го промениш и действаш”, заяви Христо Христов.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм