Томислав Рашков е поредният гост в подкаста на darik.bg „В тренда”. Пред водещия Тодор Пантилеев той разказа за живота си и изборите, които прави. 

Рашков завършва образованието си в Германия и се връща в България, за да се включи в програмата на „Заедно в час” през 2013 година, като две години преподава английски език в София.  Тази негова дейност го прави и един от младите иновативни българи, отличени в едно от изданията на класацията на „Дарик Радио“ -  „40 до 40”.

„Отново бях обзет от страха, че за пореден път в живота си ще се проваля, защото не знам какво ще правя чисто кариерно. Тогава по много случаен начин разбрах за каузата и мисията на фондацията „Заедно в час”, покрай моите общи познати и приятели, които вече се занимаваха като учители. В моята глава се зароди идеята да опитам, тогава се появи това силно желание да се включа на всяка цена. Видях в себе си в тези обувки и ми се стори едновременно далеч от зоната ми на комфорт, но същевременно изключително интересно, непознато, даже леко страшно, но развиващо и полезно”, разказа той.

Едно от най-важните неща, които разбира за професията е , че ученето е процес, а не крайна точка. „То е взаимен процес. Ако някой някога се замисля да става учител, най-лошата услуга, която може да си направи е да отиде с мисълта, че той знае и другите не знаят. По-скоро би било в по-голяма услуга този човек да си помисли: „Аз не знам, но знам някои неща, които мога да предам. Други не знам, но ще науча в този процес. Ще бъркам, ще имам много моменти ниско долу, но и много моменти високо горе. И трябва да знам как да ги балансирам тези двете неща”, посочи той. 

„При учителите има много моменти на смазване, чисто енергийно. Това е една професия, която ти взима много, но и ти дава много. То не е само от системата. Не мисля, че трябва да я сочим с пръст. Те са редица неща - ежедневни предизвикателства, как работиш с родителите и се стремиш да ги привличаш като твои партньори, как работиш с останалите ти колеги учители, за да изградите една цялостна визия, за да може, когато децата минават в един час в друг, да не минават от една вселена в друга”, обясни Томислав Рашков.

„Не трябва да гледаме на системата като нещо, което ни задушава и само заради нея не можем да се справим, да прокопасаме или да сме дълголетни в тази професия. По-скоро трябва да помислим как да направим с тази система максималното и как да направим от часовете си, така че децата да виждат смисъл от тях и да им е интерсно”, увери той.

Пътят на Томислав го отвежда до следващо предизвикателство. Той става част от екипа на „Free Sofia Tour” и „Сдружение 365”. 

„Ако трябва да съм напълно честен с теб, не мисля, че чужденците идват в София с големи очаквания. На мен това лично много ми харесва, защото аз винаги съм милил, че когато нямаш много очаквания, много по-лесно можеш да се изненадаш положително. Стига да имаш правилните предпоставки за това. Мисля, че нашият проект „Free Sofia Tours” е предпоставка за такава хубава изненада”, поясни  той.

Рашков обясни и какво прави най-силно впечатление на туристите в София. „По време на самия тур, когато дойдат и се оставят да им разкажем повече за това какво се е случило годините назад, това, което им прави впечатление е разнообразието на стилове и пластове, които са изключително видими. Когато се разхождаме в центъра на София около метростанция „Сердика”, човек само за няколко крачки може да се пренесе назад във времето. От 19 век, потъвайки в Средновековието с църквата „Св. Петка”, от там с римските разкопки в 4 век, след това скачайки на горе към джамията към 16 век, виждаш после и комунистическите и новите сгради. Това е много интересна съвкупност, неща, които не са създадени да живеят заедно в рамките на един пъзел, но все пак са наместени и намират своята чудновата позиция там”, каза Рашков.

„Чужденците много харесват столицата ни. Любопитно им е и се впечатляват от това колко е чиста. Нещо, което винаги ме изненадва, защото съм гледал на София като един по-скоро мръсен град. Изключително много им харесва времето и храната и естествено стандарта, който им дава възможност да си отпуснат джоба", допълни той.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм