Михаела Стойкова е поредният гост в подкаста на darik.bg “В тренда”. Тя  е дългогодишен доброволец. Три години е помагала на нуждаещи се в Африка, а сега е насочила усилията си в подкрепа на деца и възрастни в неравностойно положение у нас. Михаела е изпълнителен директор на добре познатата ни инициатива „Операция: Плюшено мече”.

За доброволчеството тя споделя, че много хора се хвърлят доста безпощадно в разни каузи, без да осмислят къде започва тяхното участие и къде трябва да свърши, дали правят човека по-зависим, или не, това е основното при добровлстването. „Хората имат желание да помагат, но трябва да правят разграничение – докъде са те и откъде човекът, на който се помага, трябва да продължи сам и да не го правят зависим”, каза тя.

Няколко години прекарва в Уганда. „В Африка хората са големи бойци. Когато пристигнах там, не изпитах културен шок. Точно обратното се случи, когато се върнах в България. Пилеем ресурсите и времето си за глупости. Ние сме доста облагодетелствани откъм много неща в живота, а всъщност крайно нещастни на фона на хората там, които нямат почти нищо, а са страшно щастливи”, добави Михаела.

„Ние сме доста разглезени, много мрънкаме, постоянно сме недоволни. Поставяме си за цел конкретни неща, а когато ги постигнем, забравяме, че са били важни за нас и продължаваме да мрънкаме за следващо нещо. Нямаме умението да се наслаждаваме на живота както те”, обясни тя.

В Африка Михаела помага в сиропиталище – кризисен център за бебета. Тя разказа, че новородени биват откривани на различни места като тоалетни, канавки или просто изоставени на улицата.

Запечатала е и много забавни случки: "В една от годините там купихме кокошки, за да може децата да имат достъп до яйца по-често, а и с идеята да направим бизнес. След известни калкулации от моя страна се оказа, че трябва да имаме минимум 100 кокошки и пространство за тях, за да е печелившо начинанието. Заради това останахме с 10 кокошки, които децата да гледат и да имат достъп до яйца. Някои от тях не бяха виждали кокошки, доста се шашнаха. Имаше викове на изненада и панически страх, включително се гонихме с кокошките".

Идеята за даряването на подаръци взаимства от Лондон, където е завършила висшето си образование. Бързо „Операция: Плюшено мече” набира съмишленици у нас и хиляди българи се припознават в инициативата.

„Няколко години посещаваме и раздаваме подаръци за над 10 000 деца и възрастни в нужда в цялата страна. Бройката, за съжаление, се увеличава. За съжаление, защото явно има много хора, които имат нужда от подкрепа, което не е повод за радост, ние правим каквото можем за празниците. През останалата част от годината чрез менторската ни програма помагаме на младежи в нужда, които искат да направят нещо с живота си”, обясни Михаела.

„Какво представлява платформата – на сайта ни се визуализира картата на цяла България, разделяна е на области. Дарителят си избира област и когато кликне върху нея се появява списък на социалните услуги, с които работим там. Избира си конкретна услуга и му излизат два списъка - един с желания и един с основни нужди. Ако срещу прякора на детето и желанието му има бутон „направи дарение” означава, че детето все още няма дарител. Тази година за отрицателно време, за три дни, бяха резервирани 90% от списъците с желания.  Такъв бутон в момента има само при списъците с основни нужди”, добави Михаела Стойкова.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм