Равносметката на изминалата година - станахме свидетели на нова конфигурация на изпълнителната власт - ротационно правителство; няколко пъти се разходихме до изборните урни, за да дадем гласа си;  светът, който познаваме, се промени, настъпиха големи катаклизми, проявиха се тежки форми на агресия. 

Продължават да горят военни конфликти и всичко бързо се променя. В специалния епизод „Събитията в тренда” подбрахме и анализирахме всичко най-важно. В него участваха политологът Калоян Велчев, председателят на Студентската асоциация за изследване на международните отношения Александра Гайтанджиева и уебректорът от darik.bg Денислава Вълчинова.

Насилие и убийства всекидневно са в новинарския поток. Случаят „Дебора“ и  убийството на Митко в Цалапица разтърсиха държавата. 

„След случилото се с Дебора, за първи път видяхме толкова много различни слоеве от обществото да се обединяват около едно нещо. На протестите имаше феминисти, но и хора, които бяха възмутени от случая. Видяхме и бързата реакция на депутатите и промяната в Закона за домашното насилие“, каза Александра Гайтанджиева. 

Конфликтът между Израел и „Хамас“ промени нагласите за войната в Украйна.

„Конгресът не одобри искането на президента на САЩ Джо Байдън за предоставяне на по-голяма помощ за Украйна. Фактът, че конгресът е на републиканците прави разликата в момента. Те от години са по-склонни да подкрепят Израел“, заяви Гайтанджиева. По думите й този конфликт се е превърнал във война в окопите. 

„Ако израелският премиер не беше започнал пълномащабна война срещу нападателите на страната му, неговият рейтинг щеше тотално да рухне. Като цяло на него на международно ниво не му се гледа много добре, защото Израел е заел много твърда позиция“, посочи председателя на САИМО.

„Западните общества са демократично и либерално настроени. Те вярват в това, че щом са били създадени 1948 година Израел и Палестина, палестинците също заслужават да имат собствена държава. Този конфликт не се разглежда в учебниците по история, не се знаят всички детайли. Хубаво е, че има такава обществена подкрепа. Леко са безсилни тези обществени мнения, защото решенията се взимат на високо международно ниво, където интереса играе твърде голяма роля“, каза Александра Гайтанджиева. Тя подчерта, че според нея Израел ще вземе превес във войната. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм