В днешното издание на "Голямото жури" ви представяме: Елена Дариева - социолог, Мина Христова - социален антрополог, адв. Александър Кашъмов и писателят Стефан Иванов. С тях ще разгледаме най-актуалните събития от миналата седмица.

Обсъждаме разкритието за руските шпиони в българските служби и политическите сценарии на Бойко Борисов. Интересното изказване на Делян Пеевски за партньорството с ПП-ДБ и ГЕРБ също ще бъдат в центъра на вниманието ни.

Топ темата на седмицата според Елена Дариева е какъв ще бъде кабинетът след ротацията. “Партията на Борисов има нужда да покаже на електората, че е водеща…ПП-ДБ се стремят да намалят това и да има възможно най-малко ротации”. Смяната, според нея е политическа, въпреки че се представя само като техническа. Има проблем в комуникацията и не сядат на една маса за конструктивен дебат. Тя вижда премиерът Николай Денков и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел като добър екип, в който обаче се наблюдава липса на коалиционно споразумение.

Стефан Иванов е на мнение, че се катализират процеси, които преди са създавали условия за протести, но днес “едно доверие беше подкопано окончателно, много идеи не бяха реализирани и хората видяха, че политиката е изкуство на компромиса”.

Александър Кашъмов отбеляза своята гледна точка относно “медийното избухване” на лидера на ГЕРБ: “Политиката е театър и Борисов е показал какво означава “сълза и смях”. Странно е че се споменават споразумения, които никога досега не са били обсъждание. Липсата на писмени правила е проблем”.

Обществените нагласи са в насока, ротацията да се случи”, е на мнение Елена Дариева. Тя разказа за способността на ГЕРБ да запазва подкрепата си в градовете извън София. Кашъмов добави, че партии от типа на ГЕРБ има във всяка една европейска държава. Той не мисли, че партията ще мобилизира “нови гласове”, които да изискват избори.

Позицията на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски и популярността на ГЕРБ, според Мина Христова, се дължи на един тежък процес, който възпрепятства демокрацията особено в лицето на термина “сглобка”, който по думите й е изтъркан: “Със сигурност има договорки под повърхността, които не виждаме. В държавата се развиват процеси, върху които обществото няма контрол.”, сподели социалният антрополог.

Чуйте целия разговор в прикачения звуков файл.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм