Във вторник се проведе първата среща между представители на "Продължаваме промяната" и ГЕРБ, като и от двете страни уточниха, че става въпрос за разговор за политики, а не евентуална подкрепа за първия мандат, който предстои президентът Румен Радев да върчи на ГЕРБ.

Малко след срещата обаче Бойко Борисов загоори именно за правителство по политики с кратък хоризонт до местните избори, което да обедини повечето политически партии в парламента и да приложи политиките, за които те имат консенсус.

След срещата ГЕРБ-ПП: Експертни групи в парламента ще работят по бюджета

Колко възможна е една такава хипотеза? Този въпрос коментира Радослав Рибарски от "Продължаваме Промяната" в предаването "Кой говори?" по Дарик радио. 

Радослав Рибарски   /Снимка: БГНЕС

"Аз бих се придържал към това, което излезе след срещата от участниците – там се видя, че се обсъждат основно теми по бюджета, бяха представени разчетите на ПП около бюджета, как той би трябвало да се изпълни и какъв би бил бюджета за следващата година. Това е основната тема, никакви политики и съставяне на правителство не са дискутирани на тази среща", заяви Рибарски.

Готови ли са партийните лидери за разговори на експертно ниво?

Той посочи, че липсата на бюджет за "Продължаваме промяната" е изключително притеснителна. "Поне някакъв бюджет трябва да се входира от служебния кабинет, по който също могат да се обсъждат политики и да се правят разходи за тези политики", каза още Рибарски.

"Това, което сме заявили, е че няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ с първия мандат", припомни той. "Избирателите избраха ГЕРБ като първа политическа сила и сега те трябва да осигурят мнозинство за един свой бъдещ кабинет, ще видим вече какво става със следващите мандати", допълни Радослав Рибарски.

Петков: ГЕРБ разбраха, че ще стане по нашия начин - прозрачно и по приоритети

Той увери, че ентусиазмът на партията не е спадал. "Ние виждаме, че резултатът, който постигнахме, е добър. Кризите, които съвпаднаха с нашето управление, трябваше да получат бърз внезапен отговор, който много често не съумявахме да комуникираме с хората. Редица въпроси трябваше паралелно да се решават и коалиционното намиране на решения по тези въпроси някой път ни възпираше от правилното комуникиране на тези решения", заяви Рибарски.

Във вторник в ефира на Дарик радио Борис Бонев заяви, че всички активни граждански организации, които искат промяна в начина, по който се управлява София, са потенциални партньори за преговори. От политически организации той посочи, че би преговарял с ПП и ДБ.

ПП с няколко условия към ГЕРБ, за да има общо управление

За потенциални разговори със "Спаси София", за която на 8 ноември стана ясно, че вече е партия, Рибарски коментира следното: "Ние виждаме, че има доста критики относно упралвението на столицата. Разбира се, раговори трябва да се водят, протегнатата ръка е точно такъв подход. Ние виждаме, че с разговори, с поставяне на масата на конкретни политики, които не оставят съмнение за задкулисие и някакво договаряне, тези стъпки може би ще бъдат предпрети и ще се проведат такива разговори".

Как може да бъде приет бюджет за догодина?

"Разходите в този бюджет не спират с това кой ще управлява. Бюджет реално трябва да има - приходна, разходна част. Животът продължава, така че най-добрият вариант е с дебати в Народното събрание и в комисиите да бъдат определени правилните пера, по които трябва да се отпуснат пари", коментира Рибарски.

ПП с мерки за по-евтини цени на горивата

"Виждаме, че и програмата за компесиране на горивата е пред своето изчерпване на ресурса, тази програма трябва да се продължи, това трябва да влезе в един бюджет. Редица учебни заведения също казват, че трудно ще се справят със сметките си през зимата", посочи още той.

Рибарски припомни, че актуализацията на бюджета, която се случи в средата на годината, също не беше гласувана с мнозинство, просто по политики отделните решения получиха мнозинство и едни разходи бяха одобрени, други не.

„Спаси София“ става партия

"Сега служебният кабинет предлага решение, с което бюджетът за тази година да бъде приложен и за следващата година", уточни той.

За потенциалните рискове от подобно решение Радослав Рибарски каза следното: "Приходната част трябва наново да бъде съобразена с БВП, събираемостта на данъците, разходите по тези бюджетни организации, които нямат стопанска дейност".

"Това, което видяхме, е че когато стремежът в един бюджет е той да бъде правилно оразмерен и да не се трупат излишъци, този бюджет издържа и на по-сериозни социални разходи. Този подход може да се приложи и сега, и без вдигане на данъци да се постигнат по-високи социални разходи", каза още Рибарски.

Целия разговор гледайте тук:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм