Създаваме партия „Спаси София“. Това се казва в отворено писмо на Борис Бонев към софиянци.

„Преди 14 г. започнахме като трима съмишленици, които повярваха, че и от нас зависи в какъв град живеем. Днес каузата ни да спасим София увлича стотици специалисти - архитекти, инженери, юристи, лекари, учители, икономисти и преди всичко активни граждани от целия град. Израстваме, ставаме все повече и даваме ясен сигнал - готови сме да поемем отговорност за решаване на проблемите на София“, пише дружеството от името на Бонев.

„Затова обединяваме (и)дейните хора, ангажирани с града, които имат капацитет, енергия и знания. В борбата за по-добра София са нужни не само кмет, но и общински съветници и отдаден екип от експерти. Партия Спаси София ще е платформата, чрез която гражданите и нашият екип от опитни професионалисти ще работят заедно в полза на града ни“, категорични са те.

Борис Бонев с предложения за „зелен“ столичен бюджет

„Време е да осъществим идеите и решенията за София, които предлагаме вече толкова години. Убедени сме, че динамичния свят не е черно-бял, че решенията за подобряване на живота на хората са отвъд клишетата за “ляво” и “дясно” и доброто управление е баланс между различни политики, към който ние ще се стремим. Партията не променя работата ни – ние оставаме независими, автентични и лоялни на София и на този етап не възнамеряваме да участваме на парламентарни избори“, пишат още от организация. 

Проверяват договори за улично осветление в София (обзор)

От „Спаси София“ допълват, че влизайки в политическия живот, ще продължат да бъдат водени от автентичната гражданска енергия, залегнала в основата на организацията.

„Доказали сме, че не се сещаме за проблемите на нашите съграждани само преди избори, а сме в постоянен и ефективен диалог с тях. Мненията им вдъхновиха многобройните смели и обмислени експертни решения, залегнали в План за София. С участието на нашата организация в общинския съвет, софиянци получиха силен и автентичен глас в тяхна подкрепа. С десетки доклади за подобряване на живота, с активното осветляване на корупцията, както и с формулирането на цялостна визия за управлението на града ни, Спаси София е принципна и ефективна опозиция, а с подкрепата на столичани ще осигурим модерно управление, каквото София заслужава“.

Гражданската организация продължава да съществува, но регистрираме и политическа партия. Това е естествено развитие, предвид амбицията и отговорността, която сме готови да поемем за София. Решихме, че е по-добре да сформираме наша политическа партия по нашите правила и принципи, отколкото да разчитаме на някоя партия ракета-носител. Правим го сега, защото до изборите в София остава една година, има нужда, идеита, за които ще се борим, да стигнат до хората в София, така смятаме, че ще е честно за тях. Това заяви Борис Бонев в „Кой говори“ по Дарик радио.

Той бе категоричен, че „Спаси София“ няма да участва на национални избори. „Имаме дългосрочна визия за начина, по който да изглежда София, която завършва след втория мандат, когато си представяме София да бъде в топ 5 по качество на живот в Европа.“

„Изборният кодекс не позволява сформирането на листи от граждански инициативи, в България единственият начин да участваш пълноценно в политаката е чрез партия. Това може да ни помогне да бъдем равностоен преговарящ партньор с други политически формации за общ обединен фронт срещу ГЕРБ в София“, обясни Бонев.

Той призна, че от организацията са готови да издигнат кандидат за кмет на София, но кой ще е той, предстои да бъде решено.

„Спаси София“ ще се фокусира върху три основни посоки:

  • Ограничаване на корупцията
  •  Инвестиции в кварталите: програми за тяхното реновиране
  •  Живот в зелен град, опазване на природните си ресурси

Бонев заяви, че всички активни граждански организации, които искат промяна в начина, по който се управлява София, са потенциални партньори за преговори. От политически организации той посочи, че би преговарял с ПП и ДБ.

През 2023 година есента ще се проведат местните избори.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм