След изнесени данни от общинския съветник Борис Бонев, държавата и Столичната община ще проверяват договори за улично осветление в София.

В пост във Фейсбук Борис Бонев от "Спаси София" алармира за проблем в договорите за улично осветление.

Борис Бонев: СО ще плати уличното осветление на София на по-високи цени

???? Докато Фандъкова обикаля по студиата да моли Държавата за пари, за да плаща сметките за ток, Столична община е...

Posted by Boris Bonev on Sunday, January 30, 2022

"Докато Фандъкова обикаля по студиата да моли държавата за пари, за да плаща сметките за ток, Столична община е сключила скандални договори за улично осветление за 74 млн. лв., в който откриваме: десетократни цени спрямо пазарните; огромни разлики в цените за една и съща лампа в различните райони; заплати по 7000 лв. за поддръжка на осветлението", твърди Борис Бонев. По думите му "време е източванията на софийския бюджет да спрат".

Премиерът Кирил Петков реагира във Фейсбук на изнесените данни от общинския съветник Борис Бонев. Още в понеделник ще разпоредя проверки по тези изнесени факти, написа министър-председателят.

Петков разпорежда проверка за уличното осветление в София

Когато в София, заради начина на провеждане на обществените поръчки, една улична лампа от едната страна на улицата...

Posted by Kiril Petkov on Sunday, January 30, 2022

"Когато в София, заради начина на провеждане на обществените поръчки, една улична лампа от едната страна на улицата струва 1587 лв., а от другата страна на същата улица струва 5755 лв., значи наистина ни трябва Антикорупционна комисия с разследващи функции. Час по-скоро! Законът за КПКОНПИ е огромен приоритет!

Едновременно с това от общинската администрация ни казват, че София нямала бюджет да покрие цените на тока и щяла да разрежда градския транспорт. Когато изчистим корупционните практики, ще има бюджет за всичко!", коментира Кирил Петков. Премиерът поздрави Борис Бонев за тези нови публични разкрития.

„Вътрешен одит” проверява процедурите по избор на изпълнители на улично осветление в София

"Вътрешен одит" ще извърши проверка на процедурите по избор на изпълнители за ремонт и изграждане на улично осветление в София, по заповед на кмета Йорданка Фандъкова, съобщиха и от пресцентъра на Столичната община. В обхвата на проверката ще се включат и направените възлагания на различни дейности и плащанията им до момента.

Информацията е в отговор на изнесените в публичното пространство твърдения за разлика в единичните цени на двете фирмите, които са избрани да поддържат и изграждат уличното осветление на територията на столицата, посочиха от общината.

"Приблизително една и съща е среднопретеглената цена, която се заплаща от общината на всяка от двете фирми, които отговарят за уличното осветление в София. Това е така, защото общата оценка в договорите за улично осветление съдържа два елемента - единият е цените за изграждане и основен ремонт, а другият - цените за поддръжка", заяви заместник-кметът по транспорт на Столична община Кристиан Кръстев, цитиран от пресцентъра на общината. Той обясни, че търговската стратегия на едната фирма е била да даде по-високи цени за изграждане и по-ниски за поддръжка на уличното осветление, а на другата - обратната - по-ниски цени за изграждане и по-високи за поддръжка.

Кристиан Кръстев обясни, че по негово искане към договорите са сключени и анекси, с които фирмите приемат да намалят цените, при които са отбелязани съществени разлики.

"Когато видях финалното класиране и това, че едната фирма е заложила на стратегията да има по-високи цени за изграждане и по-ниски за поддръжка, а на другата - по-високи за поддръжка и по-ниски за изграждане, поканих фирмите и ги помолих да си намалят цените в частта, в която има дисбаланс. Съответно и с двете фирми има анекс, в който цените са им намалени", обясни заместник-кметът.

В тази обществена поръчка са участвали и общински съветници, включително и от опозицията, като няма подадени особени мнения от никой от членовете в комисията. Откритата процедура за избор на изпълнител за изграждане и поддръжка на уличното осветление не е обжалвана от никоя от фирмите, които са участвали, се посочва в съобщението на Столичната община.

В отговор във Фейсбук от "Спаси София" коментираха, че заместник-кметът Кристиан Кръстев, подписал договора за улично осветление, говори "небивалици" и определиха обясненията му като "странни "аргументи" и срамно бягане от отговорност".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук