Развитие на трамвайния транспорт в София като по-екологичен, по-евтин и символ на столицата, засаждане на 150 000 дървета, както и повече средства за отчуждаване на зелени площи. Това са част от предложенията на независимия общинският съветник Борис Бонев за Бюджет 2022 на Столичната община. В тях не се предвижда увеличаване на данъците. Заложена е обаче индексация на таксата за издаване на разрешение за строеж.

За подобряване на трамвайния транспорт планът на независимия общинският съветник Борис Бонев включва ремонтни дейности на линиите по бул. „Мария Луиза“, както и изработване на проект за трамвайно трасе по бул. „Тодор Каблешков“.

София може да осигури над 200 места за граждани от Украйна, съобщи Фандъкова

Акцент в програмата му е увеличаване на инвестициите в кварталите. Има идеи за ремонтиране на три Диагностично-консултативни Центрове в Овча купел, Обеля и Люлин, за изграждане на спортни площадки и на безопасни кръстовища. Във връзка с приходите в бюджета на СО Елена Иванова от „Спаси София“ уточни, че вдигане на данъците не се предвижда.

Според Иванова има реален потенциал за по-висока събираемост най-вече на данък сгради и на този за придобиване на имущество. Почти 40 % пък е ръстът на новите жилищни сгради, влезли в експлоатация през 2021 г. в сравнение с предходната, а това ще донесе приходи от 12,4 млн. лева.

По думите й, наложително е индексирането на таксата за издаване на разрешение за строеж. Това не е правено от 2006 г. и следва да е чрез два компонента -  инфлацията и средната работната заплата на държавните служители, предлагат още от „Спаси София“.

Автор: Цветисиана Костова, стажант-репортер

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук