На първа среща в парламента ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната" се разбраха експертни групи да работят по бюджета за догодина, информира БТА. Ще бъдат поканени и представители на Министерството на финансите и на правителството, както и на други парламентарни групи. 

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова благодари за конструктивния тон на разговора с "Продължаваме Промяната" и изрази надежда заедно да формират работни групи по различните приоритети и да привлекат и представители на други парламентарни групи, защото, по думите ѝ, бюджет или антикризисни мерки се приемат с широко мнозинство.

Експертна среща между ГЕРБ и ПП: Ще намерят ли консенсус по важните обществени теми?

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" (ПП) Кирил Петков коментира, че дискусията е довела до един общ резултат - да седнат експертите и да работят по бюджета. Той постави въпроса дали, ако стигнат до съгласие по общите приоритети, заедно ще подкрепят декларацията на ПП, може би с другите парламентарни групи, за внасяне на бюджет за 2023 г. Заради различия по рамката и възможните параметри, Десислава Атанасова предложи друг подход - първо да работят експертните групи и тогава да вземат решение.

Търсене на консенсус, а не разговор за коалиция

В началото на разговора от ГЕРБ-СДС, инициатори на срещата, декларираха готовност за търсене на консенсус. От "Продължаваме Промяната" отбелязаха, че това не е разговор за подкрепа на първия мандат, но изразиха готовност за диалог по политики. 

Десислава Атанасова: От ПП очакваме да постигнем базов консенсус

Според нас е редно в максимално широк консенсус да търсим възможности България да се възстановява от кризите, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Бихме искали тази среща да е начин да покажем на обществото, че можем да говорим без опорки, клишета, заклинания - конструктивно и конкретно, посочи тя.

Нека това да бъде първата ни среща, на която първо ще изразим базов консенсус по различните приоритети и после да работим в по-широки или тесни експертни групи, които ще изчистят кое е възможно и кое не, без да оставяме настрани темата за социалната политика, за подкрепата на българите през предстоящите тежки зимни месеци, за възрастните хора, предложи Атанасова.

Борисов: Започваме разговори с всички партии, но няма да подкрепим ПП

Според ГЕРБ-СДС всички тези теми трябва да минават през призмата на това какво е възможно да се направи със Закона за държавния бюджет и на каква цена. Има две възможности: едната - водеща да е точката, записана в приоритетите на ПП, за 3 на сто бюджетен дефицит, втората е да подкрепим в максимална степен социалните мерки, но ни трябва в средносрочна прогноза какво ще струва - нови дългове или всички заедно да се справим с предизвикателствата пред България, обясни Атанасова.

Това не е разговор за подкрепа на първия мандат, не искаме да ви даваме грешни очаквания, заяви съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков в началото на срещата с ГЕРБ-СДС. Той посочи, че няма да подкрепят първия мандат, но широкият състав, в който са дошли на разговора, показва волята им като конструктивна опозиция да работят така, че истинските решения да се случат.

Петков: ГЕРБ разбраха, че ще стане по нашия начин - прозрачно и по приоритети

Съпредседателят на ПП посочи, че приоритетите им могат да се обособят в четири групи - увеличение на доходите и социална политика, сигурност, облекчения за бизнеса и фискална дисциплина, антикорупционно законодателство и външна политика. По думите му, ако се сложат правилните икономически параметри, 16-те политики са в синхрон, без да правят компромис между бюджетна рамка и дефицит от 3% и възможността за всички социални плащания, които са заложили.

Кирил Петков посочи, че бюджетът за 2022 г. изпълнява идеално ролята си за тази година, но няма как стар бюджет да изпълнява същата роля за следващата година, защото икономическите параметри се променят, има инфлация, минималната заплата през 2023 г. трябва да се увеличи.

ПП с няколко условия към ГЕРБ, за да има общо управление

Най-важната подкрепа за България в този момент е решаване на политическата криза, каза в отговор председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. Не възприемаме този разговор като разговор за подкрепа на правителство с първия мандат или като коалиционно правителство между ПП и ГЕРБ, в този смисъл не сме с грешни впечатления от тази среща, заяви Десислава Атанасова.  

Бюджетът за догодина

Нека заедно да призовем служебния кабинет да внесе истински закон за бюджета, независимо какъв е, апелира съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев. Ние в дискусия можем да седнем и съвсем отговорно да подходим, така че да гарантираме три процента дефицит и да гарантираме, че няма да стане драматизъм в разходната част на бюджета, посочи той. 

ГЕРБ и ПП ще разговарят на експертно ниво (обзор)

Пред нас не стои изборът бюджетна дисциплина или социален пакет, а по-скоро предстои изборът какво още в социалния пакет да включим, за да достигнем три процента дефицит, отбеляза Асен Василев. Според него за догодина БВП ще е с около 30 млрд. лв. по-висок, от този, заложен в актуализацията, която е приета от Народното събрание. Този допълнителен БВП от около 30 млрд. лв. води до допълнителни приходи от около 11 млрд. лв., посочи Василев.

Според него с колегите му в парламента, които са работили по бюджет, трябва да седнат и да огледат много внимателно както макрорамката, така и какво е възможно. Това, което реалистично се планира, а не суперконсервативно, всъщност ще ни позволи да се случат и разходите за сигурност, и учителските, и лекарските заплати, и социалният пакет, и това няма да доведе до някакви бомбастични дефицити, коментира Асен Василев.  

Христо Иванов: Няма добри варианти за кабинет - има лоши, по-лоши и отиване на избори

В отговор на презентацията на ПП, бившият финансов министър Кирил Ананиев каза, че от ГЕРБ-СДС също имат такава презентация, но, за съжаление, някои от показателите на макроикономическата прогноза се различават, като БВП, дефицит и външен дълг. Това трябва да седнем на масата и да го уточним, посочи и Ананиев.

Той изрази удовлетворение, че и двете страни приемат  конструктивното предложение след тази първа среща да продължат експертните разговори, за да се уточнят макроикономическите и бюджетни показатели, които ще дадат отражение в бюджета за 2023 г. и в един средносрочен период от време.

Асен Василев е скептичен, че ще има съставено правителство

Можем да привлечем и останалите представители на политическите сили в парламента, да се обединим върху разумното, нито силно консервативното, нито популисткото, за да можем да приемем един реалистичен бюджет, който да бъде изпълнен и който да реши в тази трудна ситуация проблемите на хората и на бизнеса, но в същото време да започнем да възстановяваме финансовата стабилност на държавата и съответно да се върнем към фискалните правила, допълни Ананиев.

В началото на срещата и от ГЕРБ-СДС, и от "Продължаваме Промяната" изразиха съболезнования на близките на загиналия вчера граничен полицай при изпълнение на служебния си дълг.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм