„Продължаваме промяната” излязоха с предложение за по-евтини цени на горивата на българския пазар.  

На брифинг в парламента съпредседателят на партията Кирил Петков коментира, че с проекторешението, което внасят, искат да използват възможността след 5 декември, когато дерогацията за внос на руски петрол влиза в сила.  

ПП внесе проект за по-ниски цени на горивата за гражданите

По думите му след тази датата България  става една от четирите страни в целия Европейски съюз, които имат възможността да вкарват и преработват по-евтиния руския петрол. Петков допълни, че преработените продукти ще могат да останат на нашия пазар, откъдето ще дойдат и по-ниските цени.

Венко Сабрутев представи четирите стъпки, които предлагат от „Продължаваме промяната”.

Цените на горивата вървят надолу

Първата е разработване на механизъм за проследяване на пазара на горивата в България, така че да се гарантира, че ценовото предимство на горивата, произведени от руски суров петрол ще остават в страната за българските потребители и съответно ще бъде изпълнена дерогацията, договорена от кабинета „Петков“.

Като втора стъпка е въвеждане на изискване на руски суров петрол в България да се прави само от регистрирани в страната компании, а не както в момента се случва например в Швейцария, и да се гарантира, че печалбите на тези дружества ще останат тук и допълнително те ще могат да бъдат облагани.

ГЕРБ-СДС предлага Закон за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива

Трета стъпка е въвеждане на глава трета от регламент 1854 за спешна намеса за справяне с високите цени на енергията чрез въвеждане на допълнителен данък на свръхпечалбите от нефтопреработването“, каза Сабрутев. А като четвърта стъпка той посочи използване на приходите от този допълнителен данък за компенсиране на физическите лица, потребители на горива в България.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм