Колкото и парадоксално да звучи ми се струва, че най-праволинейно и предсказуемо действаха Слави Трифонов и ИТН - заявиха от самото начало позицията си за РС Македония, че няма мърдане и така, коментира в ефира на Дарик проф. Людмил Георгиев, преподавател по социална и политическа психология.

Според него от „Има такъв народ“ са се държали най-последователно и откровено.

В предаването на Дарик "РеАктивно" той коментира шансовете на проектокабинета "Василев" и изобщо възможността за формиране на правителство в рамките на това Народно събрание.

Не виждам как може да стане правителство в този парламент - по-скоро пак ще ходим до урните, коментира още проф. Георгиев.

Според него са били пресилени твърденията, че ДПС чрез ИТН са имали пръст в свалянето на правителството на Кирил Петков.

"Идеята за промяната се спихна от самите радетели на промяната - Кирчо и Асенчо. Те се оказаха една детска градина в политиката - просто не става така!", каза проф. Георгиев.

В този парламент и със следващите мандати е абсурд да се създаде правителство, смята той.

Нов кабинет или предсрочен вот?

Драматично уникално беше поведението на Нинова, която каза, че не иска Кирил Петков, но се съгласява на разговори с „Продължаваме промяната“. Тази работа няма да се отрази добре за БСП", каза още той. А на въпрос добави, че не ги вижда да влязат в следващия парламент, ако не си сменят лидерката.

„ГЕРБ със сигурност печелят от тази ситуация, но що се отнася до социолозите съм твърде скептичен по отношение на техните прогностични възможности. Струва ми се, че Бойко Борисов няма как да се върне на власт. От ГЕРБ биха имали повече интерес да не е Борисов начело, далеч по-удачно за тях ще е да имат друг лидер“, заяви проф. Георгиев.

Станимир Трифонов: Откак се помня не сме се опълчвали така на Русия

Според него на фона на разделението в обществото по темата Русия има почва да се мисли, че това ще е разделителна линия и на предстоящите предсрочни избори.

„Струва ми се, че ако на следващите избори се създаде една сериозна коалиция на русофилската част от партийните елити, това ще е кандидатът номер едно, няма да е ГЕРБ“, допълни той по повод нагласите в обществото.  

По думите му ако има мъдри партийни водачи, които да заложат на подобно обединение, една подобна коалиция би спечелила изборите. "Защото 80 процента от българското население е русофилски настроено, няма какво да се лъжем. Въпросът е ще се намерят ли водачи, които да експлоатират този електорат", коментира още той.

Според него е много вероятно външнополитическите събития да определят онова, което ще се случи в страната на политическия терен.

Чуйте целия разговор в ефира на Дарик.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм