Днес българските депутати ще направят важна стъпка към премахването на ветото на София върху започването на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС, съобщава Политико.

Депутатите ще гласуват на пленарно заседание дали да подкрепят предложението на френското председателство на Съвета на ЕС за разрешаване на безизходицата между София и Скопие.

Парламентът ще гласува отмяна на ветото срещу Северна Македония

България блокира стремежа на Република Северна Македония към ЕС в дългогодишен спор за езика, историята и правата на българското малцинство в Северна Македония.

Невъзможността да се разреши този трансграничен спор предизвика ярост сред балканските лидери, които се срещнаха в Брюксел вчера и се обявиха против факта, че София възпрепятства перспективите им за членство в ЕС.

Външната комисия прие проекта на решение на „Демократична България“ за РСМ

По своеобразен начин самата Република Северна Македония не подкрепи това така наречено "френско предложение", което е в основата на гласуването в София днес, но би било изключително важен политически обрат, ако българският парламент успее да се откаже от блокиращата си позиция.

"Предложението на френското председателство създава по-благоприятни условия за отстояване на българските национални интереси в преговорите за присъединяване, отколкото всички предлагани досега варианти", каза външният министър в оставка на България Теодора Генчовска.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм