Очаква се днес Народното събрание да обсъди и гласува отмяна на ветото за започване на преговори на Република Северна Македония за присъединяване към ЕС. Ако парламентът събере кворум, вероятно това ще е първата точка, която депутатите ще разгледат.

Комисията по външна политика разгледа снощи три проекторешения за приемане на френското предложение и видгане на ветото срещу Република Северна Македония. Макар, че са сходни по своята същност, от трите проекта бе приет само този на „Демократична България”, а проектите на ДПС и ГЕРБ бяха отхвърлени.  БСП отхвърлиха предложенията на ДПС и ГЕРБ, а за това на „Демократична България” се въздържаха. Според Кристиян Вигенин взимането на такова решение е прибързано.

Външната комисия прие проекта на решение на „Демократична България“ за РСМ

„Възраждане” са категорично против и трите предложения. Техният депутат Ангел Георгиев, който е зам.-председател на Външната комисия обясни защо.

Позицията на „Има такъв народ” е ясна. Те няма да подкрепят отмяна на ветото, защото няма достатъчни гаранции, че Скопие ще изпълни условията на България.

В пленарна зала ще бъдат разгледани и гласувани и трите предложения – на ГЕРБ, на ДПС и на Христо Иванов от „Демократична България”. Според него е важно процесът да продължи.

Петков в Брюксел: Видях силно очакване България да вдигне ветото

Предложението на Христо Иванов предвижда Народното събрание да даде мандат на правителството да одобри предложението на френското председателство за промени в проекта за преговорна рамка и за вдигане на ветото срещу Скопие.

Това трябва да стане при 4 условия: прецизиране на текста, така че да бъде гарантирано вписването на българите в Конституцията на Северна Македония; нищо в процеса на присъединяване на Скопие към Евросъюза да не може да бъде тълкувано като българско признание за съществуване на "македонски език"; да се гарантира, че добросъседството остава хоризонтален критерий до края на европреговорите на Скопие; и периодичният преглед на изпълнението на договора за добросъседство да бъде оповестяван и в рамките на преговорния процес.

Дебат и гласуване за отмяна на ветото обаче ще има ако парламентът събере кворум, за да проведе заседание. Нещо, което в предните два дни не се случи.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм