Министър-председателят Кирил Петков участва в редовното заседание на Европейския съвет, предаде БГНЕС.

Визитата му в Брюксел започна по-рано днес със среща на лидерите от Евросъюза с тези от Западните Балкани. Една от темите в разговора беше перспективата за старт на преговорите за членство в общността на Северна Македония и Албания.

Ковачевски: Френското предложение е неприемливо

Българският премиер определи разговорите като тежки.

„Видях силно очакване България да вдигне ветото. В същото време чух обясненията защо част от изискванията в предложението на френското председателство са трудни за приемане и от Северна Македония. Успях ясно да обясня защо нещата, които ние искаме, трябва да се случат“, каза Кирил Петков.

Еди Рама: Позволете ми да изразя дълбоката си скръб за ЕС

Една от темите на Европейския съвет, който тече и в момента, е европерспективата пред Украйна, Молдова и Грузия.

Българският министър-председател изрази подкрепата си за приобщаването на трите източни партньори. Даването на европейска перспектива е важен знак на подкрепа към трите държави, на фона на руската военна агресия в Украйна. Това е първа важна стъпка по пътя им към ЕС. Преди започването на преговорните процеси, трябва да бъдат изпълнени необходимите реформи в съответствие с европейските стандарти. Премиерът Петков подчерта, че всяка от трите държави се намира в различен етап от покриването на европейските изисквания и напредват с различна скорост, но усилията им трябва да бъдат подкрепени.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм