От ГЕРБ-СДС и ДПС заподозряха, че смяната на директора на спешната болница „Пирогов“ д-р Валентин Димитров е отмъщение от страна на ПП-ДБ за скандала и последвалата оставка на съветника на военния министър Мустафа Емин.

От ДПС отново уточниха, че те не участват в сглобката, а от ГЕРБ-СДС определиха като пълна глупост твърдението, че искат да съборят правителството.

Недоволство от действията на кабинета за смяната на директора на „Пирогов“ изразиха от ГЕРБ-СДС и от ДПС.

Според Бойко Борисов директорът Валентин Димитров е бил нарочен заради скандала с Мустафа Емин, към когото лекарите от спешната болницата отправиха обвинения, че е поискал да обърнат приоритетно внимание на неговото дете.

За споразумение за вземане на решения между некоалиционните партньори, Борисов заяви, че ако някой е искал такова досега да е направено.

Той определи като пълна глупост твърдението, че ГЕРБ иска да събори правителството. Относно дерогацията, Борисов заяви, че са съгласни и те, и ПП, но изказа съмнение.

Според Борисов решенията на Министерски съвет са слаби и затова се е налагало в парламента да се поема тежестта на правителството. Борисов припомни кризата със зърнопроизводителите и енергетиката.

Той отрече твърденията, че ГЕРБ и ДПС гласуват като една партия, а от ПП са друга. По думите му всеки ден в кабинета му са Кирил Петков, Делян Пеевски, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Йордан Цонев. А след като свърши работа в парламента, Борисов отивал в централата на партията, другите оставали заедно.

„След това те по цял ден са заедно с Делян Пеевски в неговия кабинет. И това лицемерие и тези опорки в медиите, че ГЕРБ и ДПС са една партия, а те видите ли били друга… Ние с ДПС имаме общо - Украйна, бюджет. За съжаление или за радост шефът на „Пирогов“ е и тяхна кауза. Цялото ежедневие на тези хора е стотици разговори между ПП и Делян Пеевски“, посочи Борисов.

Критики към решението за „Пирогов“ отправи и Делян Пеевски. По думите му този цирк трябва да свърши.

"Трябва да разберем следното нещо - да спрат определени лица от изпълнителната власт да поучават парламента - това няма да се допусне. Те са избрани от този парламент и не могат да го поучават. Трябва да си разберат ясно местата, ако не си ги разбират, има само едно и това е изходът от Министерския съвет", добави Пеевски.

Делян Пеевски припомни, че ДПС не участва в сглобката, а подкрепя евроатлантическото мнозинство.

"ДПС не участва в тази сглобка - нито имаме министри, нито имаме заместник-министри, нито желаем да имаме. Ние подкрепяме евроатлантическото мнозинство в парламента и евроатлантическото правителство, защото няма друго. Видяхме до какво водят служебните правителства - до пълна разруха", коментира Пеевски.  

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм