„Водим диалог и съм умерено оптимистичен. В крайна сметка надделява разум и разбиране, че няма къде да ходим. Призивът ми ще бъде към търпение, да разбираме, че не можем с „Пирогов“ да си правим експерименти и да я въвличаме в някакви политически сценарии“.

Това каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов в „Лице в лице“ по повод напрежението между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС заради отстранения директор на болница „Пирогов“.

„Да не са правим илюзии, че когато става дума за голям финансов ресурс – здравеопазване, енергетика, отбраната, политиката може да бъде извън това. Политиката ще бъде там, въпросът е и общественият интерес, и разумът да бъдат в политиката“, допълни Иванов. 

По думите му трябва да има механизми за съгласуване между партньорите в т.нар. сглобка.

„Очевидно ги няма, но ние сме в постоянен диалог и се опитваме да намираме на решения. Случва се да ги намираме и съм сигурен, че ще продължим. Поехме отговорността да съставим това правителство с пълното съзнание колко ще е трудно. Въпреки това, в името на големите цели поемаме тази отговорност. Много е лесно отстрани да бъдем подритвани от всички – открита опозиция, полуопозиция, тези които би трябвало да ни подкрепят, защото те имат лукса да не носят отговорност. Нашата задача е не да отговаряме на огъня, а да доведем нещата до резултат“, допълни съпредседателят на ДБ.

По думите му сме близо да решение за Шенген.

„Ще може да кажем, че е имало смисъл, когато видим резултатите от усилието да наложим върховенство на правото и да подобрим институциите, които трябва да се борят с корупцията. Не бива да прекаляваме с прилагателното „евроатлантически“. То не е маловажно, но не може да бъде извинение за това да не се борим за върховенството на закона“, каза още Христо Иванов.

По телефона лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че се обажда, за да подкрепи Христо Иванов за дейността, която извършва за Конституцията. „Искам да потвърдя - аз на 100% съм му се доверил. И съм казал, че каквото приехме на първо четене, го подкрепям. И нашата парламентарна група го подкрепи в пълния обем, както той го предложи", заяви Борисов по адрес на конституционните реформи. Христо Иванов потвърди, че имат „чудесно сътрудничество“. 

Бойко Борисов припомни, че преди няколко дни в Народното събрание с Христо Иванов и Асен Василев са заявили, че няма да се правят назначения, които няма да са съгласувани между тримата. Всякакви назначения, подчерта лидерът на ГЕРБ. Той уточни, че това важи както за Държавна агенция „Национална сигурност“, така и за „Пирогов“, защото тези институции са изключително важни. „Тогава се разбрахме - фокусираме се  върху конституционна реформа, бюджет, отбрана, Шенген, еврозоната - пет изключително важни неща“, отбеляза Борисов.

„Най-колегиално накарах Десислава Атанасова да се обади на акад. Денков да им каже, че не сме съгласни с подобна смяна, без да имам никакво отношение със сегашния директор на „Пирогов“, който насилствено дори смени проф. Балтов. Това е един брутален акт към докторите и всички останали“, каза Бойко Борисов. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм