Не е това начинът – да блокираш бюджета, защото не си съгласен с решение на министъра. Това каза премиерът Николай Денков пред журналисти по повод заявката на ГЕРБ-СДС, че няма да подкрепят нито един законопроект на правителството, докато няма механизъм за вземане на решенията, след като стана ясно, че директорът на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ д-р Валентин Димитров е освободен от поста. 

Министърът на здравеопазването ме информира за одитния доклад още миналата седмица, посочи Денков и допълни, че е имало притеснения и е било въпрос на време и процедура да се вземе решение. 

Премиерът допълни, че освобождаването на директора на „Пирогов“ е изцяло в правомощията на министъра на здравеопазването и затова е изненадан от агресивната реакция по повод освобождаването на директора. 

Работа на Народното събрание е да приема бюджета и законите, каза още Николай Денков. По думите му има проблем, ако Народното събрание смята, че основната му задача е да гледа кой директор на болница е сменен. Министър-председателят заяви, че всяка институция трябва да си гледа задачите, а ако парламентът иска да се намеси в казуса, има начини – като извика министъра на здравеопазването в комисия или по процедура в пленарна зала.

Денков отговори отрицателно на въпроса имал ли е ангажимент към ГЕРБ, че няма да освобождава шефа на „Пирогов“.

Премиерът уточни, че е бил информиран за освобождаването на директора на болницата, но не е казвал на здравния министър да го освобождава. Денков допълни, че не може и да го спре, защото ще излезе, че въздейства на работата му. Очаквам от министъра да защити позицията, която е изложил, заяви министър-председателят.

Крайно време е да се разберем кой какви правомощия има и Народното събрание да си гледа законите и бюджета, смята Николай Денков. Партийните лидери в Народното събрание да се съберат и да видят как да се „отпуши“ работата, има си парламентарни процедури, да ги използват, призова той.

Денков каза още, че е чел одитния доклад за „Пирогов“ и вижда сериозни нарушения. Директорът има своите основания и възможности да се защитава, коментира той.

Попитан биха ли дали крачка назад за „Пирогов“, премиерът отговори: „На какво основание?“. Ако един министър смята, че има нарушение на правилата, той носи отговорност и използва процедурите по закон, каза Николай Денков и допълни, че ще остави министър Христо Хинков да действа по правилата.

Премиерът коментира и казуса с "Лукойл". "Това, което е очевидно, е, че ако се наруши работата на "Лукойл", тя ще загуби себестойност. И ако някой иска да участва в този търг, може да бъде заинтересован от това", заяви Денков.

Той коментира темата за евентуално оттегляне на "Лукойл" от България, за което съобщиха по-рано днес от компанията.

Денков каза, че проблемът при евентуално излизане от българския пазар би бил ще има ли неруски петрол, с който бензиностанциите да могат да работят спокойно. Ако се вдигнат цените на горивата, това ще бъде поради затруднение в доставките. Това е, което през цялото време се опитваме да избегнем, за да направим плавен преход.

На въпрос това заплаха или блъф е от страна на "Лукойл" Денков, каза че не може да каже. Според него обаче има интерес от различни страни. Денков е притеснен от това "да не се окаже, че част от действията тук са опити на някой да наруши работата на "Лукойл", за да му намали цената. Не мога да изключа такава възможност, коментира премиерът.

Попитан от какви кръгове биха дошли действия с цел намаляване на цената на "Лукойл" Денков каза, че не може да знае и че трябва да се гледат действията на различните хора. По никакъв начин едно изказване на Асен Василев не може да предизвика продажбата на "Лукойл", няма такава връзка, заяви Денков по повод на интервю на финансовия министър Асен Василев пред "Файненшъл Таймс".

Относно дерогацията Николай Денков заяви, че от няколко месеца е ясно, че правителството прави всичко възможно да бъде спокоен пазарът на горивата и съответно да се съкрати дерогацията, доколкото е възможно, без да се създадат рискове. Добрев не го интересува възможността да има рискове, коментира премиерът изказването на Делян Добрев по-рано днес. "Вчера гледах цените по бензиностанциите, те са по-ниски, отколкото преди един-два месеца", посочи премиерът. Според него, ако някой иска да си играе с рисковете, това е негово право, но съответно след това ще си носи отговорността.

По-рано стана ясно, че директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД д-р Валентин Димитров е освободен като член на Съвета на директорите, съобщиха от здравното заведение. Мотивите за това са констатираните нарушения в доклад от проверка на Звено „Вътрешен одит“ към Министерството на здравеопазването, който е с обем от 134 страници.

По време на проверката са установени нарушения, включително и на Закона за обществените поръчки. Съставеният одитен доклад, съдържащ резултатите от извършения одитен ангажимент на „Пирогов“, е представен на Софийската градска прокуратура и на министъра на финансите, с молба за възлагане на финансова инспекция от Агенцията за държавна финансова инспекция. 

Във връзка с това е образувана прокурорска преписка и в МЗ е постъпило писмо от АДФИ (компетентният орган за извършване на последващ външен контрол по изпълнението на Закона за обществените поръчки и Правилника за прилагането му), с което се предоставя информация, че ще бъде възложена финансова инспекция на лечебното заведение. 

Друг мотив за взетото решение е и създаденото обществено напрежение след провеждането на конкурси за началници на Клиники.

За изпълнителен директор на „Пирогов“ е назначен д-р Константин Димов, който ще заема поста до провеждането на конкурс.

Преди седмица, на 28 ноември, стана ясно, че спешната болница "Пирогов" е в тежко финансово състояние, припомня "Булевард България".

Тогава министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков съобщи, че одит на лечебното заведени между юни 2022 и юли 2023 г. е показал нарушения и "плачевно" финансово състояние.

Докладът ще бъде предаден на прокуратурата, както и на председателя на ресорната комисия проф. Костадин Ангелов (бивш министър на здравеопазването от ГЕРБ).

На въпрос дали заради изводите в доклада директорът на "Пирогов " ще бъде уволнен, тогава Хинков отговори с колебание: "Изглежда, не. Повече не мога да кажа".

По думите на здравния министър - одитът е установил "нарушения на правилата за добър мениджмънт и на финансовата дисциплина".

  • Д-р Валентин Димитров е директор на "Пирогов" от юни 2022 г. . Той стана член на Съвета на директорите още през април 2021. Димитров има дълъг опит като мениджър във фармацевтичната компания "Актавис". За кратко при ГЕРБ е бил зам.-председател на Държавната агенция за закрила на детето. Между 2020-2021 е бил изпълнителен директор на частната "Неоклиник".
  • Димитров пое поста от проф. Иван Поромански, който също беше уволнен заради влошеното финансово състояние на най-голямата болница за спешна помощ в България. Това се случи в края на управлението на Асена Сербезова като министър на здравеопазването.
  • До 2021 г. директор на болницата беше проф. Асен Балтов, който беше уволнен от Стойчо Кацаров заради лошо управление и натрупани просрочени задължения. Балтов по-късно се кандидатира за депутат от ГЕРБ и беше член на парламентарната им група в няколко мандата.

"Пирогов" беше замесен в два шумни публични скандала, свързани с отношение към пациенти през последните месеци.

През май 2023 г. в болницата почина 15-годишната Даная, чиято майка Ани Стоянова призова Димитров да подаде оставка заради неадекватната организация на работата в болницата и пропуските по време на лечението на детето ѝ.

Ани Стоянова разказа за серия от проблеми при хоспитализирането на детето през май - от първоначалния преглед, през липсата на основен кръвосъсирващ медикамент, недостига на специалисти по неврохирургия и недопустимо грубо отношение на началник на клиниката по Детска неврохирургия спрямо майката.

Агенция "Медицински надзор" започна проверка по случая, но към момента не са обявени резултати от нея.

През септември бившият вече съветник на министъра на отбраната Мустафа Емин беше уличен от медицинска сестра в "Пирогов" в злоупотреба със служебно положение, след като беше дошъл за спешна помощ на малкото си дете. На свой ред Емин свидетелства, че е чакал 3,5 часа с детето си, докато е трябвало да чака да обърнат внимание на инцидента.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм