Дерогацията да отпадне от 1 януари 2024 г. настояват от ГЕРБ и ДПС. Това заяви на брифинг в парламента Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, като обясни, че внасят за това законопроект, на който вече са се подписали Бойко Борисов, Делян Пеевски и Йордан Цонев.

По думите му Христо Иванов е казал, че ще подкрепи инициативата, ако Борисов стои зад нея. Добрев добави още, че в сряда на извънредно заседание енергийната комисия ще се разгледа предложението, а в четвъртък ще предложи то да се гледа на две четения в пленарната зала.

Делян Добрев коментира, че след това изявление може да се счита, че Кирил Петков и цялата парламентарна група на "Продължаваме промяната - Демократична България" биха подкрепили отпадането на дерогацията.

Той посочи, че България в последните една година и половина е четвъртият най-голям клиент за руски петрол в света - от 15 млн. барела страната ни е започнала да купува 45 млн. барела. Какво се случва с тези огромни количества руски петрол - очевидно те не се продават на пазара на България, повече от 60 процента от тях се изнасят. Една трета от този износ отива в открито море, където се претоварва на други кораби. Затова вече получаваме сигнали и от Европейската комисия, посочи Добрев.  

По думите му дерогацията никога не е била необходима на България, тя облагодетелства "Лукойл" и режима на Путин.

Днес от участие на Кирил Петков в Брюксел като ключов говорител на Европейския център за политики, там г-н Кирил Петков е казал, че той е този, който спира руски петрол. Тъй като г-н Петков вече обяви, че спира руския петрол, ние считаме, че той би подкрепил нашите инициативи, които досега три пъти подред, той и неговата парламентарна група отхвърляха, заяви Добрев.  

Делян Добрев, заедно с Бойко Борисов, Делян Пеевски, Йордан Цонев са се подписали под внасянето на законопроект за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки и предлагат дерогацията да отпадне от 1 януари 2024 г. изцяло.

Добрев обясни, че са се били разбрали в края на юли месец, че ще бъде внесен законопроект за отмяна на дерогацията в едномесечен срок. Тогава заедно с Кирил Петков са написали текстовете на законопроекта. Лично г-жа Лена Бориславова нанесе последните корекции в текстовете, огледа ги, одобри ги и тя и ги внесохме, посочи Добрев. По думите му този законопроект за отмяна на дерогацията в едномесечен срок незнайно как е станал 12 месеца. Добрев коментира, че приетият законопроект за отмяна на дерогацията до 15 март не съдържа това, което се бяха разбрали лидерите юли месец, защото там няма текстове за прекратяване на износа от 1 януари. Освен това спирането на дерогацията не е от 1 март, а от 15 март, коментира Добрев и изрази надежда от ПП-ДБ да подкрепят това  предложение за отмяна на дерогацията 1 януари. 

Кирил Петков подкрепи устно днес в 14:10 часа от Брюксел, като заяви, че той е този, който спира доставките на руски петрол. Надявам се докато лети обратно да не се окаже, че си е променил мнението, каза още Добрев. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм