"Лукойл" не изключва възможността за продажба на активите си в България. Това става ясно от позиция на компанията. С помощта на международни консултанти "Лукойл" ще решават каква да бъде стратегията им занапред и обясняват необходимостта от това с "приемането на дискриминационни закони и несправедливи и пристрастни политически решения".

В позицията се посочва още, че за повече от 20 години са направени инвестиции, надхвърлящи 3,4 млрд. долара в завода в Бургас и е създадена модерна мрежа от 220 бензиностанции и 9 нефтобази. След обявеното намерение последваха и политическите реакции. 

Финансовият министър Асен Василев изрази удовлетворение, че са обявили решението си официално. Той бе категоричен, че няма риск държавата да остане без горива.

"От гледна точка на българското правителство ние трябва да подсигурим през нашия представител, който е в компанията, че ще продължи да оперира рафинерията по възможност със стратегически инвеститор и че българският интерес ще бъде защитен", посочи Василев.

По думите на Делян Добрев от ГЕРБ-СДС цялата схема с дерогацията през последната година и половина в България започва да се разплита.

"Целият свят вижда, че от 15 млн. барела руски нефт преди войната, ние започнахме да купува 45 млн. барела, и това в режим на санкции. Къде отива това гориво ще бъде уточнено съвсем скоро, защото ние имаме имената на корабите, имаме дестинацията на корабите в открито море, корабите, на които са претоварвали, както и сателитни снимки.  На мен ми се струва, че "Лукойл" виждат, че тази цялата история се разплита и затова пускат съобщение. Готвят се за бягане", на мнение е Добрев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова не е изненадана от намерението на "Лукойл" да продаде бизнеса си у нас. "Аз не се учудвам, защото г-н Василев сподели това пред Файненшъл таймс още преди два месеца. Учудвам се защо не са искрени и нямат смелост да кажат пред българските граждани какво за замислили", казза Йотова. 

Румен Гечев от БСП коментира, че той не се бърка в работата на чужди корпурации. "Интересува ме българският интерес - рафинерията да работи нормално, да предлага съответните горива на българския пазар на достъпни цени. Какви стратегии имат и кой е собственикът, си е тяхна работа", посочи той.

Според Павлета Митова от ИТН българският народ става заложник на задкулисни договорки.

По думите на Цончо Ганев от "Възраждане" държавата прави всичко възможно да ни вкара в енергийна криза по отношение на горивата.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм