Рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас“ предупреди, че може да спре работа след постигната в петък договорка от „Продължаваме промяната–Демократична България“, ГЕРБ-СДС и ДПС износът на петролни продукти да се преустанови още на 1 януари, а дерогацията да отпадне от март догодина.

В позиция до медиите „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД заявява, че отмяната от 1 януари 2024 г. на квотите за износ на нефтопродукти, които не могат да се пласират на българския пазар, фактически е равносилна на отмяна на дерогацията още от декември тази година.

„Липсата на възможност за износ на тези продукти ще доведе до бързо препълване на складовете на рафинерията, а това – до принудително спиране на производството“, пише в прессъобщението.

„Това може да постави бургаската рафинерия в условия на повишен технологичен и логистичен риск и да застраши доставките на горива за българския пазар“, се казва още в позицията.

До момента институциите нямат коментар на това изявление до медиите от рафинерията.

Припомняме, че на 17 ноември от ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ се обединиха около решението, че дерогацията на руския нефт ще бъде отменена в две стъпки - първата - от 1 януари чрез спиране на квотите за износ, и от 1 март - окончателната й отмяна, добави тя. На среща били обсъдени и въпросите за бюджета за догодина като исканията на парламентарните групи за приходите и разходите са удовлетворени.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм