"Лукойл Нефтохим" не е нарушил нито един европейски регламент, нито един български закон и нито една митническа проверка. Това заяви премиерът акад. Николай Денков след среща с европейския комисар по финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари Марейд Макгинес. Денков посочи, че разговорите с нея са били предимно за финансовите измами, прането на пари, финансирането на тероризма, както спазването на санкциите срещу Русия. 

Финансовият министър Асен Василев обяви, че има над 20 000 компании контрагенти, които участват в избягване на санкциите и доставки на материали към Русия или от Русия. Българските власти ще работят съвместно с европейските, за да спрат този транзит, обясни той. По думите му тези компании работят с легална документация, а това ще изисква по-задълбочени проверки от страна на митническите власти. Утре Василев и комисар Макгинес ще посетят граничния пункт "Капитан Андреево", където ще инспектират как се осъществява преминаването през най-натоварената сухопътна граница в Европейския съюз. 

"Когато излезе въпросният доклад на ЕК и след това и статиите, в него няма доказателства, а предположения, внушения и всички проверки на правителството показват, че "Лукойл Нефтохим" не е нарушил нито един европейски регламент, нито един български закон и нито една митническа проверка. Без да има ясни доказателства, не бих искал и медиите и политиците да злоупотребяват с обвинения. Ако се намери следа за нарушения, ще бъдем ясни и прозрачни и ще го представим пред вас", коментира още Денков.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм