“Настоящият министър на здравеопазването (*бел.ред. проф. д-р Христо Хинков) дори не знае какво задание са отправили за анализа, който чакаме вече една година и нищо не правим за болницата - не можа да каже технически ли е, архитектурен ли е, за нуждите на педиатрията ли е, за сградата ли е”. Това каза в “Кой говори” с Георги Донков по Дарик радио Кремена Кунева от Фондация “Даная”. Тя разкри, че инвестиционната компания за построяване на болницата е имала 15 заседания за една година, “за да решат кой да изпрати имейл до министерството, кога да си представят финансовите отчети, за да решат как да си изберат секретарка. Една година трима управляващи тази компания, на края на годината стават седем! Имаме си вероятно човек, който да прави кафето и 385 000 лева за възнаграждения на тези хора за една година. От тях 235 000 са само за управленските разходи за заплати, тоест, на тримата души”, подчерта възмутена Кунева. 

Тя добави, че проф. Пенева, която е била изпълнителен директор на компанията не е виновникът за тази ситуация. “Тя беше човекът, който договори безплатния анали”, подчерта Кунева, според която спънките идват от Министерството на здравеопазването.

Създадената през септември тази година фондация “Даная” предложи преди седмица на държавата публично-частно партньорство за изграждането на бъдещата Национална детска болница.

Според Кунева обаче има обществено неразбиране в процесите на публично-частното партньорство. “Министърът на здравеопазването каза, че не знае какво е това нещо също. Едно партньорство не се изразява само в пари и средства”, уточни тя.  

Ани Стоянова, основател на Фондация “Даная”, кръстена именно на дъщеря ѝ, която Ани загуби, подчерта: “За мен е много важно да знам и да съм сигурна дали си даваме сметка, че докато прехвърляме топката, превърнахме темата в една голяма говорилня, а действия - никакви. Има едни деца, които падат жертва на това. Цялата тази история се срутва на главите им. Докато нямаме мултидисциплинарен подход и истинска детска болница, кой поема отговорност за децата? Години наред няма нищо свършено”, каза още Стоянова.

Кремена Кунева разясни, че във въпросното публично-частно партньорство е залегнало подписването на меморандум с румънската компания “Дари живот”, която построи румънската детска болница. “И най-вече да имаме интегрирани умни системи за по-добри резултати при по-малък брой специалисти. Ако държавата се съгласи, ще се включим с анализи на първоначалните дейности, свързани с болницата - това не е само сграда, а кадрова обезпеченост. Имаме ноу-хау да напрвим това, но сме и в контакти с различни международни организации, които имат опит”, добави Кунева. 

Тя обясни, че болницата в Румъния струва 43 милиона евро и е на 9 етажа, като построяването е започнало преди пет години, когато цените са били различни.

“Ние ще извършим всички анализи, които да гарантират качествените процеси и да участваме в контролен надзорен съвет, за да не се допускат безумни компромиси, какъвто се оказва сега теренът. Решено е да бъде този терен без анализ”, припомни Кремена Кунева.

“Изборът на терен буквално на коляно е допускане на компромиси и щом сега ги допускаме, какво ще има занапред”, реторично попита Ани Стоянова. “Държавата няма волята да построи истински модерна, безкомпромисна детска болница. Има една обществена поръчка за събаряне на постройки на този терен, но анализ пак няма”, подчерта тя.

Според Кремена Кунева държавата трябва на годишна, на месечна база дори, да отговаря какви политики предприема, за да задържи педиатрите в страната.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм