Преди четири месеца 15-годишно момиче със специфично хематологично заболяване изпадна в мозъчна смърт. Семейството ѝ даде разрешение и тя стана донор на четирима души, които пък получиха шанс да живеят с част от нейните органи.

Детето се казва Даная, а всички знаем от публичния разказ за нейната майка - Ани Стоянова, че последните четири дни от живота ѝ минават в „Пирогов“ - в опит на лекарите да я спасят.

„Аз взех решението още когато координаторът ми каза, че според тях има настъпила мозъчна смърт, още тогава казах, че ако има шанс тя да стане донор, ги моля да не подценяват ситуацията - донорската, и да направят всичко възможно това да се случи“, коментира пред bTV Ани Стоянова.

Това се случва, а семейството се разделя с детето си с бели балони и без сълзи.

През 2022 г. болестта на Даная я води в Клиниката по детска онкохематология в столичната болница "Царица Йоанна".

„Направихме някои изходни изследвания - придобита вторично имунно тромбоцитопения“, посочва д-р Данка Стоянова, хематолог в ИСУЛ.

„Тя трябваше да се пази от всякакви удари, всеки ден и повтарях "и се пази от топката в училище по физическо" и аз знаех, че всеки удар би могъл да е опасен, много опасен“, споделя Ани Стоянова.

Няколко месеца след диагнозата удар в леглото отвежда Даная и майка ѝ в „Пирогов“. Детето наранява главата си на 27 април. Казва на майка си на следващия ден, защото започва силно главоболие. Даная е прегледана в Спешен кабинет по неврохирургия на 28 април.

„Посрещна ни неврохирург, аз обясних какво е придружаващото ѝ заболяване. Направиха рентген и казаха, че всичко е наред, че може би има леко комоцио и ще я боли главата между 1 и 4 седмици. Казаха ѝ да вземе обезболяващо и ни изпратиха да си ходим“, посочва майката на Даная.

„Въпреки данните, че детето е с много остро главоболие, в тежко неразположено състояние, не са извършени образни изследвания, по-специално компютърна томография. Назначен е само рентген“, коментира Величка Костадинова, адвокат по медицинско право.

Рентгенът достатъчен ли е, когато става въпрос за такова по-специфично състояние?

„Според мен не, без да съм неврохирург. Но предполагам, че е прегледана и те са преценили доколко това е наложително. Не мога да коментирам. Мога единствено да кажа, че ако се мисли за мозъчен кръвоизлив, рентгенът не е достатъчен“, посочва д-р Денка Стоянова.

Т.е. скенерът би дал по-ясна картина?

„Даже ядрено магнитен резонанс, ако мога да бъда по-точна“, казва още тя.

В сигнала до агенция „Медицински надзор“ адвокат Величка Костадинова поставя въпроса адекватна ли е била лекарската реакция в Спешното отделение. Аргументите ѝ - в амбулаторния лист от прегледа не е отчетен възможният риск от мозъчен хематом или оток заради заболяването на Даная. Тя не е оставена за наблюдение, не ѝ е предписана терапия, само домашно наблюдение и консултация с хематолога ѝ.

„Около една седмица е промеждутъкът от травмата до постъпването вече в „Пирогов“, майката съобщи за непрекъснато главоболие, детето също това съобщаваше. В този период има две или три изследвания при нас - беше малко по-нисък хемоглобинът. Затова си позволих да изследвам един от факторите на кръвосъсирване – фактор 7“, заяви д-р Денка Стоянова.

В деня, в който на Даная трябва да ѝ бъде приложено лекарство, което влияе на кръвосъсирването, тя не стига до ИСУЛ, приета е по спешност в "Пирогов".

„Болеше, много я болеше, докато не дойде 5 май. Сутринта ме събуди и ми каза "просто не издържам, много ме боли". Към 8:30 часа бяхме в болницата, тогава вече беше друг неврохирург и направиха скенер. Видя се, че има хематом. Думите му бяха, цитирам дословно "Ще ни погостувате 2-3 дни, да го следим, хубавото е, че се резорбира". Аз от това разбрах, че няма нищо страшно и че нещата са поправими. Настаниха ни в отделението по неврохирургия и ме изпратиха за един медикамент, който тя трябваше да започне още същия ден. Отидох до ИСУЛ, доктор Стоянова ми даде медикамента. Нямаше наличен в "Пирогов" - това е лекарство, което спомага съсирването на кръвта и е много нужно за спешни случаи и те го нямаха“, разказва Ани Стоянова.

„Майката дойде и аз и дадох каквото количество е необходимо да 24 часа да се приложи“, посочва лекарката.

„Това е един от въпросите, на които трябва да бъде отговорено: Как така най-голямата болница за спешни случаи в страната не разполага с лекарство, необходимо за подобни спешни състояния“, коментира Величка Костадинова, юрист.

В следващите часове обаче състоянието на Даная се влошава. Болката в главата става непоносима и не се повлиява от лекарствата.

„Вечерта между 00 часа и 1:00 часа тя започна да повръща кръв. Дойде коремен хирург и каза, че със сигурност не е от вътрешни органи. През цялото време контакт с лекари нямах, само с медицинска сестра“, разказва Ани.

В отделението нямаше ли дежурен лекар?

„Имаше, видяха я само при постъпването и повече не. В стаята през целия ден не дойде неврохирург. Настоях на сестрата да направим нещо, защото аз виждах, че всичко се влошава и тя се обади в детска реанимация. Лекарите от реанимацията слязоха много бързо, взеха я, аз останах навън, тя все още беше адекватна, говореше, говорихме, с ужасна болка, и това всъщност беше последния път, в който я видях, така, говореща“, споделя майката на Даная.

Денят е събота, 6 май - първият от трите поредни почивни дни заради Гергьовден. Момичето е прмесетено в реанимация.

„И дойде неделя сутрин, по телефона ми казаха, че нещата са още по-зле. Така съвсем неофициално дойде една лекарка и каза "просто бъди настоятелна, направи нещо". И тогава потърсих помощ в социалните мрежи, написах един пост, че търсим неврохирург“, казва Ани Стоянова.

"Най-доброто дете на света в момента се бори за живота си. Дъщеря ми Даная, на 15, прекрасна. С оток на мозъка в детска реанимация „Пирогов“. Писах, звънях на всички неврохирурзи в България, всички са далеч. Консултират я по телефона, всички празнуват. Ако някой знае нещо... чудо, което трябва да направя, да потърся някого или каквото и да било", пише тя във Фейсбук.

Часове след призива ѝ в болницата идва директорът на детската неврохирургия д-р Михаил Захаринов.

„Потърси ме на двора с "къде е майката на Даная?",  казах, че съм аз и той много заплашително каза "Ела ми“. Влязох в кабинета с една приятелка, защото мъжът ми беше след операция с патерици и не можа да ни настигне защото бързахме и тичахме едва ли не...“, споделя жената.

„Качихме се в отделението, влязохме с него в стаята - "Затворете вратата!". В момента, в който я затворихме, той започна да крещи –"Вие малоумни ли сте?! Как може да сте толкова прости?! Какво ми пишете в социалните медии? Ето сега заради вас това дете, защото натискате за тази операция, ще умре на масата - заради вас, вие сте виновни, защото сте малоумни“, спомня си майката на Даная.

„Той крещеше и ме попита дали съм малоумна и дали всъщност разбирам как сега детето ми ще умре на операционната маса, защото настоявам да бъде оперирана, а в същото време знаех, че това е единственият ѝ шанс, че вече бяхме закъснели. Беше много сърдит всъщност, защото моят пост в социалните мрежи стигна до един вече бивш министър и той му е звъннал лично“, споделя още Ани Стоянова.

Бившият министър е доктор Меджидиев?

Точно така, да.

А кой е лекарят?

Доктор Захаринов, началник на детска неврохирургия.

В медицинската документация на Даная всъщност няма предписание, че състоянието ѝ не позволява да бъде оперирана.

„В случая на Даная считаме, че е пропуснато ценно време за извършването на оперативната интервенция. Резултатът никога не е сигурен, но можеше да се каже поне, че не е извършен своевременно“, казва юристът Величка Константинова.

"Всяко отделение трябва да е обезпечено със специалисти, които да поемат потока от пациенти. А в случаите като на Даная трябва да е възможно да окажат качествена медицинска помощ“, казва още тя.

А имате ли доказателства, че не е имало достатъчен брой специалисти?

„Това е един от въпросите, които трябва да бъде проверен, защото според нашата информация обезпеченост не е имало“, допълва жената.

Ани Стоянова разказва, че преди намесата на министъра и идването на д-р Захаринов в почивния ден, медиците на смяна я уверяват, че състоянието на Даная се консултира непрекъснато.

През цялото време в очакване да бъде потърсена за консултация е и хематоложката на Даная - д-р Данка Стоянова от ИСУЛ. Тя обаче така и не получава обаждане.

Вие бяхте ли потърсени официално за консултация?

Лично аз, не.

А имахте ли готовност да се включите в обсъждането?

Ами това е наша практика – ако не аз, има си национален консултант по детска онкохематология, който е на разположение и който винаги оказва съдействие в тези случаи, ако има такава нужда.

„Тук дебело подчертавам също, че в „Пирогов“ детски хематолог няма. Би трябвало да има дежурен лекар, за съжаление, такъв нямаше. Не знам впоследствие документално какво се оказало или ще се окаже, но дежурен лекар нямаше, имаше само специализанти“, казва Борислава, приятелката на Ани.

Приятелката на майката на Даная - Борислава Димова, многократно подчертава, че лекарите, които са били дежурни през почивните дни, са били специализанти. Проверяваме в регистъра на Българския лекарски съюз. Какво се оказва? Лекарят, който преглежда Даная на 28 април и за когото майка ѝ мисли, че е неврохирург, всъщност няма специалност. Без специалност е и лекарят, който приема Даная в детското отделение по неврохирургия на 5 май.

Според регистъра на БЛС без специалност е и лекарката, която преглежда Даная по време на престоя ѝ в отделението, тоест наистина са специализанти. Останалите лекари, чиито имена са в медицинската документация на Даная, са анестезиолози.

„Мария, знаеш ли колко много хора са минали през това? Аз срещам толкова много хора, включително и с отишли си деца в „Пирогов“. Разбирам ги защо отиват като на война, то си е война. Ти водиш битка, и то за най-ценното си, за детето си“, посочва майката на Даная.

Бившият служебен министър д-р Асен Меджидиев потвърди, че когато е разбрал за казуса, се е свързал и е говорил с директора на „Пирогов“ - д-р Валентин Димитров, както и с ръководителя на отделението по детска неврохирургия д-р Михаил Захаринов.

"Тогава съдействах, както бих направил дори и да не съм министър. Бих се обадил, както всеки един лекар", казва д-р Асен Меджидиев, бивш служебен министър на здравеопазването.

„Той затова беше толкова ядосан и затова ми крещя, защото министърът му е звъннал и реномето на болницата пада по този начин. Защо аз смея да твърдя в социалните мрежи, че няма лекари? Ми то нямаше“, казва Ани Стоянова.

„Най-важното е, че продължават случаите, които ни демонстрират необходимостта от една детска обща болница. Ето, виждате, случват се празници, колеги които не може да се намерят, които са консултанти, на разположение, въпреки че винаги се стараем това да го направим. Но когато това е в една болница, където има и хематолог, и хирург, някак си, не се губи време“, коментира д-р Данка Стоянова от ИСУЛ.

В крайна сметка Даная е оперирана в неделя вечерта на 7 май.

„След операцията доктора каза, че операцията е минала по план, че не е имало кървене. Нищо драматично и че нещата са се случили. И дойде сутринта, и получих едно обаждане от детска реанимация, което не звучеше добре. Казаха ми "би било добре да дойдете и да я видите. И отидох", разказва Ани.

На 9 май Даная изпада в мозъчна смърт, а семейството ѝ дава съгласието си органите й да бъдат трансплантирани.

От ръководството на „Пирогов“ казаха за bTV, че са в течение на случая още от 28 април. Поради големия обществен интерес и започващите вътрешни проверки по случая запазват правото си за коментар поради желанието им за обективност. От “Пирогов” посочват, че към този момент няма подадена жалба от засегнатите лица, няма и назначена проверка от нито един оторизиран орган. От изпълнителната агенция „Медицински надзор“ изпратили писмо до bTV, в което казват, че по жалбата на Ани Стоянова ще направят проверки - в ИСУЛ и в “Пирогов”. Насрочени за периода от 25 до 29 септемрви.

“Искам да разбера истината, да ми бъде представена по начин, по който да повярвам. Защото едно е да знаеш, че ситуацията е била такава, че детето не е могло да бъде спасено, и съвсем друго е да знаеш, че тя е могла да бъде спасена, и че не е. Защото въпросите, които си задаваш, са ужасни - ставаш с тях и лягаш с тях....”, споделя майката на Даная.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм