Профилактика, превенция, скринингови програми и ранно диагностициране на онкологични заболявания – това са част от приоритетите на настоящото управление на Министерството на здравеопазването. В немалка част то ще се постарае и да минимализира доплащанията както при лекарства и медицински изделия, така и в болниците.

Целта е да се облекчат пациентите във времена на икономическа несигурност, обясни пред Дарик Аркади Шарков, здравен икономист и съветник в министерството.

Той уточни, че продължава работата по някои от започнатите от служебното правителство проекти.

„Тук е много важно да се подчертае, че проектът за детска болница продължава и ще се взимат предвид обратните връзки от заинтересованите страни, в това число и неправителствения сектор,” посочи още той.

Шарков е убеден, че бюджетът на НЗОК е добре направен за тази година и ще стигне, казусът тук е свързан с разпределението му по пера.

„Има известно търкане между представителите на болничната помощ от една страна и заинтересованите страни в сферата на лекарствата – от друга. Предполагам, че между първо и второ четене тези диспропорции ще бъдат намалени,” каза още той.

По думите на Шарков един от вариантите за дофинансиране на системата е със средства от акцизи.

Чуйте: