Нерегламентирани приходи за ръководството и ниски възнаграждения за подчинените, използване на държавна апаратура за лично облагодетелстване и подправяне на документи, натиск върху служители и неправомерни уволнения.

Това се случва в най-голямата АГ болница у нас "Майчин дом", по думите на част от медицинския персонал пред Дарик. Той се е превърнал в "Бащин дом" твърдят те и от "болница светиня" е станал "болница пустиня". Според тях няма ясни принципни правила за определяне на възнагражденията и за израстване на медиците. Приходите на ръководството достигат космически размери, а за обикновените служители са унизително ниски и ако някой възрази срещу това, е заплашен от уволнение.

Потърсихме позицията на директора на лечебното заведение, но в продължение на близо две седмици отговор не получихме. Вчера след пресконференцията на медиците в пресклуба на БТА той изпрати писмена позиция до медиите, в която се казва, че в последните месеци срещу ръководството на "Майчин дом" и лично срещу мен като изпълнителен директор на болницата се води безпрецедентна кампания, с разпространяване на откровени клевети и манипулирани данни.

От здравното министерство съобщиха за Дарик, че в момента в "Майчин дом" текат проверки. 

През месец май завеждащата клиниката по анестезиология и реанимация д-р Елена Георгиева е уволнена. Причината, според нея, са въпросите, които задавала, свързани с изчисляването на заплатите.  Д-р Георгиева твърди, че има много нарушения и проблеми.

Сигналите срещу ръководството на болницата не са анонимни, а зад тях стоят имената на конкретни лекари, каза още тя. По думите й това не е просто някакъв междуличностен конфликт, който е породен от финансов или друг мотив, а се касае за едни много сериозни нарушения в болницата, които поставят в риск най-вече пациентите.

По думите на Елена Георгиева най-честото нарушение в болницата е пренаписването на документацията на пациентите. Тя даде пример с декларацията за история на заболяването, в която се вписват различни данни.

Коментарите за чудесното финансово състояние на болницата са смехотворни, обясни д-р Георгиева. Тя посочи, че над 6 милиона лева са дълговете на "Майчин дом", а печалбата е едва 109 000 лева. 

Според декларациите в регистъра на публичните длъжности на КПКОНПИ, директорът на "Майчин дом" проф. Иван Костов е най-високоплатеният директор на държавна болница, като за период от две години и половина е получил над 1,7 милиона лева като доходи от заплата, допълнителни възнаграждения, приходи по тарифа за платени услуги и избор на екип, както и от консултантския си договор в медицинския център на болницата. Получава пари и от немедицинска дейност, твърди д-р Елена Георгиева. 

Д-р Алън Начев, отговорник на операционния блок на Втора гинекологична клиника, посочи, че по времето на управлението на сегашния директор на лечебното заведение са били закрити шест клиники и звена. 

Той обясни, че има липса  на акушерки, което поставя под риск здравето и живота на пациентките. Д-р Начев открои и още един проблем - неефективното използване на робота с операции "Да Винчи".

Акушерката Силвия Миланова посочи, че има постоянно текучество на кадри. Идват недобре обучени акушерки, които скоро си тръгват. Често се сменял и персоналът на ръководните постове, допълни тя. 

Специализантът д-р Стефан Костов разказа, че когато някой се опита да разговаря с директора за проблемите в болницата или е недоволен от нещо, бива заплашен с уволнение. Той посочи, че на надигналите се хора са им били орязани възнагражденията.

Акушерката Соня Ангелова изрази възмущението си от напрегнатата атмосфера, в която й се налага да работи.

От юни месец недоволните медици се опитват да разговарят със здравния министър, но до такава среща не се стига. Ако не се предприемат действия от съответните органи, служителите са готови да напуснат. 

В изпратена до Дарик позиция от здравното министерство посочват, че във връзка с подадени сигнали срещу лечебното заведение, се извършват проверки от НЗОК, Главна дирекция „Национална полиция" и от КПКОНПИ, които все още не са приключили. В нея се казва още, че сигнали за дейността на „Майчин дом" са изпратени и до Агенцията за държавна финансова инспекция. От ведомството допълчват, че след приключване на всички проверки, резултатите ще бъдат разгледани за последващи действия.

След пресконференцията директорът на "Майчин дом" проф. Иван Костов изпрати отговор, в който се казва следното:

"Първата от разпространяваните лъжи е, че за 3 години и половина съм "получил като заплата от болницата сумата от 1 608 297 млн. лв.". Това твърдение, препечатано и в някои медии, категорично не отговаря на истината. Общата сума от заплата като директор, която съм получил за тези 3 години и половина  е малко над 285 хил. лв. Допълнителните доходи, които имам от "Майчин дом", са доходи от извършени прегледи, консултации и операции. Те категорично не са част от заплатата ми като изпълнителен директор, а се формират изцяло от работата ми като лекар и според броя реално извършени медицински услуги всеки месец. 

Втората разпространена лъжа е, че допълнителното възнаграждение на лекарите и медицинските сестри в "Майчин дом", т.нар. ДМС, се определя еднолично от мен. То определя от преките ръководители на служителите. 

През последните години увеличихме с 60% приходите на болницата, а приходите на медицинския център към болницата са увеличени 4 пъти за 6 години

Една от "любимите" лъжи  е  начинът на работа с апарата за роботизирана хирургия "Да Винчи".  В момента държавната болница "Майчин дом" разполага с 2 лекарски екипа по роботизирана хирургия и обучаваме трети. Излишно е да казвам, че нито един от лекарите, които разпространяват клеветите за работата с него не е заявил официално желание да премине през сериозния цикъл на обучение. 

За клеветите вече съм завел дела срещу д-р Начев и д-р Георгиева". 

Това е част от позицията на изпълнителния директор на "Майчин дом" д-р Костов изпратена до редакцията след пресконференцията на медиците от болницата.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм