Незабавна проверка в Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ разпореди министърът на образованието Галин Цоков във връзка с избора на декан, съобщиха от пресцентъра на ведомството. 

Ще бъде изискано от висшето училище да предостави цялата налична информация на министерството, като ще бъде проверена законосъобразността на процедурата. МОН очаква и становището на Контролния съвет на университета, който също е сезиран. 

Собственикът на мезонета в болница „Лозенец “ стана декан на Медицинския факултет в СУ

Припомняме, че в понеделник стана ясно, че уволненият шеф на Правителствена болница проф. Любомир Спасов е бил избран за декан на Медицинския факултет на Алма матер. Преди две години той беше уволнен от тогавашния здравен министър Стойчо Кацаров заради разкрития за незаконни трансплантации и други нарушения в болницата.

500 квадрата разкош: Тайнствен апартамент в болница „Лозенец” с джакузи и сауна

В схемата бяха замесени млади донори от Украйна и Молдова, които са дарили органи за "богатите си лели и чичовци" от Израел, Германия, Япония и др.

Същевременно, след журналистическо разследване бе установено, че лечебното заведение е източвало НЗОК с подправени документи за фиктивно лечение. Спасов беше освободен от длъжност след 23 години власт, а Съветът на директорите бе подменен.

Директорът на Майчин дом получил 1 707 000 лв. доход за 2,5 години

Само преди месец бяха изнесени повече данни за луксозния апартамент от 500 квадрата, изграден по времето на Любомир Спасов, който е служел за релакс на бившия директор.

"Това не е апартамент, а кабинет с помощни помещения, в който има и място за почивка и възстановяване, което съм ползвал за релакс, когато съм оперирал по 15 часа в денонощието", обясни Спасов.

След сигнали за самоубийствени помисли: ЕС разследва лекарства за диабет и отслабване

В изявление пред в. "24 часа" той нарече репортажа на Нова телевизия кампания срещу избирането му за декан на Медицинския факултет.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм