Директор на държавна болница е получил 1 707 000 лева по различни механизми в рамките на две години и пет месеца, съобщи bTV. Данните са от доклада на вътрешния одит на Министерство на здравеопазването, а здравното заведение е Майчин дом, потвърдиха за медията от ресорното министерство. Освен това, болницата е закрила клиниката по инвитро, а в здравното министерство са постъпили шест сигнала.

Собственикът на мезонета в болница „Лозенец “ стана декан на Медицинския факултет в СУ

Това се случва на фона на протести в най-големия родилен дом заради условията на труд и отношението към медиците.

В сигнал до bTV лекари от болница Майчин дом обявиха, че разполагат с одитен доклад, от който става ясно, че изпълнителният директор Иван Костов е получил над 1 707 000 за две години и половина. bTV също разполага с документа.

500 квадрата разкош: Тайнствен апартамент в болница „Лозенец” с джакузи и сауна

Кадри: bTV

Д-р Алан Начев, който е завеждащ Операционен блок в "Майчин дом", заяви, че няма обяснение и че тези доходи са стократно по-високи от тези на акушерки и лекари. Във връзка с направените в доклада констатации, bTV отправи въпроси до Министерството на здравеопазването. Те потвърждават данните. Според тях д-р Иван Костов за две години и пет месеца е получил над 1 700 000 лв. по различни пера, като 948 000 са от консултантската му дейност в Медицинския център, а това е над 51% от приходите му.

Разследване на BIRD.BG: Тъщата на Цончо Ганев е източник на парите за апартамента на Силвестър

"Лечебното заведение е заявило заличаване на осъществяваната дейност по асистирана репродукция", добавят от МЗ. От началото на 2023 г. срещу "Майчин дом" са подадени шест сигнала, добавят от Министерство на здравеопазването. Част от сигналите са за нарушения при управлението и трудовото законодателство, конфликт на интереси, еднолично управление, "роднински назначения", пише в отговора на ведомството.

Първото бебе за 2023 г. в Норвегия е българче

Звено "Вътрешен одит" е сезирало компетентните органи, казват още те и завършват така: "Припомняме, че към момента прокуратурата също е ангажирана с "Майчин дом", като проверките продължават и в момента".

Директорът на болницата не коментира темата, въпреки че медията е опитала да се свърже с него.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм