Има доказателства за куп нарушения в най-голямата акушеро-гинекологична болница в страната "Майчин дом", но въпреки това не се предприемат никакви адекватни мерки от институциите. Това заяви на пресконференция в БТА д-р Елена Георгиева, която е работила в лечебното заведение.

Сигналите срещу ръководството на болницата не са анонимни, а зад тях стоят имената на конкретни лекари, каза още тя. По думите й това не е просто някакъв междуличностен конфликт, който е породен от финансов или друг мотив, а се касае за едни много сериозни нарушения в болницата, които поставят в риск най-вече пациентите.

Коментарите за чудесното финансово състояние на болницата са смехотворни, обясни д-р Георгиева. Тя посочи, че над 6 милиона лева са дълговете на "Майчин дом", а печалбата е едва 109 000 лева. 

Доктор Алан Начев също критикува настоящото ръководство на болницата. По думите му са закрити много отделения. Не оставяйте една светиня да бъде превърната в пустиня, призова той. Според него новото ръководство не трябва да е от лекари, а от финансисти.

Дарик радио работи по темата за проблемите в Майчин дом след сигнал на лекари. 

От Министерството на здравеопазването заявиха за Дарик, че във връзка с подадени сигнали срещу лечебното заведение, се извършват проверки от НЗОК, Главна дирекция "Национална полиция" и от КПКОНПИ, които все още не са приключили. В нея се казва още, че сигнали за дейността на "Майчин дом" са изпратени и до Агенцията за държавна финансова инспекция. От ведомството допълчват, че след приключване на всички проверки, резултатите ще бъдат разгледани за последващи действия.

След пресконференцията директорът на "Майчин дом" проф. Иван Костов изпрати отговор, в който се казва:

"Първата от разпространяваните лъжи е, че за 3 години и половина съм "получил като заплата от болницата сумата от 1 608 297 млн. лв.". Това твърдение, препечатано и в някои медии, категорично не отговаря на истината. Общата сума от заплата като директор, която съм получил за тези 3 години и половина  е малко над 285 хил. лв. Допълнителните доходи, които имам от "Майчин дом", са доходи от извършени прегледи, консултации и операции. Те категорично не са част от заплатата ми като изпълнителен директор, а се формират изцяло от работата ми като лекар и според броя реално извършени медицински услуги всеки месец

Втората разпространена лъжа е, че допълнителното възнаграждение на лекарите и медицинските сестри в "Майчин дом", т.нар. ДМС, се определя еднолично от мен. То определя от преките ръководители на служителите. 

През последните години увеличихме с 60% приходите на болницата, а приходите на медицинския център към болницата са увеличени 4 пъти за 6 години

Една от "любимите" лъжи  е  начинът на работа с апарата за роботизирана хирургия "Да Винчи".  В момента държавната болница "Майчин дом" разполага с 2 лекарски екипа по роботизирана хирургия и обучаваме трети. Излишно е да казвам, че нито един от лекарите, които разпространяват клеветите за работата с него не е заявил официално желание да премине през сериозния цикъл на обучение. 

За клеветите вече съм завел дела срещу д-р Начев и д-р Георгиева". 

Това бе част от позицията на изпълнителния директор на "Майчин дом" д-р Костов, изпратена до редакцията след пресконференцията на медиците от болницата.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм