Четиресет дни, след като 15-годишната Даная почина и органите й дадоха шанс на четирима души да продължат своя живот, нейната майка Ани Стоянова събра сили за нова кауза. София осъмна с 4 билборда с образа на детето й и въпрос - дали, ако имаше детска болница, Даная щеше още да е тук.

Да игнорираш скръбта си и да дариш органите на най-близкия си човек, за да живеят други. За силата, волята и борбата да има детска болница – Ани Стоянова в „Кой говори?” по Дарик радио.

Майката на починалата Даная, спасила няколко души с органите си, има нова кауза

"Ние сме едно средностатистическо семейство с три деца. Работим много, от провинцията сме и аз, и мъжът ми, живеем в София и се борим с живота като всички останали", разказа за себе си и семейството си Ани.

На въпроса "защо три деца?", тя отговори така: "Защото аз не съм лекар, не съм професор, не съм учен, не мога да оставя след себе си нещо велико, което да промени хората и да помага, но мога да оставя едни прекрасни същества след мен, поне към това се стремя".

„Обичам те, Айче, обичам те мами“: 15-годишно момиче почина, но спаси двама души, а дете ще гледа с очите й

Ани Стоянова разказа, че известно време със съпруга й са живели в Испания, там е родена Даная. Средното й дете е родено в Англия, а най-малкото, което е на шест месеца, е родено тук, в България. Тя каза още, че връщането в България й се е отразило чудесно. "Плувам в свои води, чувствам се прекрасно в България".

Според нея човек с три деца няма как да е безразличен към детското здравеопазване. Важно е да бъдем социално активни по всякакви теми.

Момчето, което вижда с очите на Даная: Майка й ми каза, че ме обича

"Ако имахме истинска детска болница, дали Даная щеше да е още тук?"

"Аз не съм лекар и не мога да го твърдя на 100%, но няма как да не си задавам този въпрос. Знам, че няма кой да ми отговори, но това не спира да ме гложди. И фактът, че този въпрос е поставен, говори за несигурност. Несигурна съм, и не само аз, много родители са несигурни", коментира Ани Стоянова.

Тя бе категорична, че трябва, когато отидеш на лекар с детето си да си сигурен, че е в добри ръце, а не да си задаваш въпроси след това.

"Мултидисциплинарният подход към пациентите в момента е невъзможен. Когато едно дете с определена диагноза, в нашия случай хематологична, попадне в болница, тогава има нужда няколко специалисти да си комуникират и да работят заедно. Това е невъзможно – комуникацията между различните болници е много трудна. Вместо да си стоя до болното дете, тичам от единия край на София до другия за медикаменти. Това не трябва да се случва така, трябва всичко да е на едно място", посочи Ани Стоянова.

“Единственото спасение“. Жена ще стане донор на съпруга си, но сумата за операция е непосилна

"Не знам защо тук нещата не ни се получават. Явно е комплексно. Вече трябваше да мислим за трета-четвърта детска болница в различните области, ние още една нямаме. Някаква абсолютна, тотална липса на емпатия към тези деца. Опитвам се да си го обясня и не мога. Егоизъм ли е, его ли е, за пари ли става въпрос", каза още майката.

Ани Стоянова обясни още, че винаги, когато има избори, се опитва да чете програмите на всички партии, но не е забелязала нищо да пише в която и да е програма за детското здравеопазване. "Няма нищо заложено, не съм видяла, което е безумно. Защо?", попита тя.

По думите й е изгубено много ценно време. "Губене на време, в което децата ни умират", каза Ани.

Стволови клетки от млечно зъбче – застраховка за здраве?

Тя поставя въпроса и пред здравните власти. Исканията, отправени към здравния министър проф. Христо Хинков, са "действия, дела и нещо много важно – да има обществен съвет, да е прозрачно, да участваме и ние, защото явно само политиката не върши работа", заяви майката.

"Не трябва да се бавим, трябва нещата да се случат бързо и качествено. Нямаме време да чакаме 2-3 години само за проект, след това да строим, оборудване, да мислим дали и как ще има специалисти, как ще се финансира и всички дълбоки теми, които засягат детската болница", посочи още тя.

Как се обича с чуждо сърце: Историята на 46-годишния Георги Пеев (видео)

"Аз не съм политик, но топлата вода е открита, защо просто не можем да я използваме? Защо не попитаме хората, които са правили детски болници, как се случват нещата? Защо не можем да използваме тази топла вода? Не е нужно да сме откриватели на всичко. След като другите могат, защо пък ние да не можем?", попита Ани Стоянова.

Единствената ситуация, в която смъртта ражда живот

На въпроса защо в пожара на скръбта е взела решението да дари органите на дъщеря си, Ани отговори така: "Ще прозвучи налудничаво, но аз много го исках това. Сграбчих го, молих ги да не го неглижират. Молих ги да направят всичко възможно това да се случи. Това беше единственото нещо, заради което аз не си останах там. Благодаря на всички, които участваха в това. И успях".

Борба за живот от бебе: Историята за новия старт на порасналия Димитър след трансплантация (видео)

"Не съм го обмисляла, не съм си помисляла, че може да ми се случи това. Аз в момента, в който чух мозъчна смърт, това беше първият ми въпрос. Това беше единственото нещо, което ми хрумна. Единствената ситуация, в която смъртта ражда живот", каза още тя.

Ани допълни, че не познава всички реципиенти, но тези, които познава, са великолепни, сърцати хора, и всички те към момента са добре.

"Аз го направих и заради Даная – тя е такава, тя би го направила и съм сигурна в това. Тя щеше да иска да е така", каза още майката.

Ампутираните крайници не ампутират духа: Коя е Оксана Мастърс, покорила света на спорта

"Смъртта е факт, тя се случва. Хората, които искат да го направят, единственият сигурен начин е да го споделят с близките си. Няма нищо лошо в това", допълни тя.

От 23 до 25 юни в парковото пространство до Терминал 2 на Летище София ще се проведе мото фест в подкрепа на донорството и трансплантацията. Той се организира, за да може обществото да започне да говори по проблема.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм