Ани Стоянова е третият гост в подкаста на darik.bg „В тренда“. Тази година се изправя пред най-големия удар за един родител – губи едно от децата си. През май 15-годишната й дъщеря изпада в мозъчна смърт след хематом в главата, а впоследствие Ани дарява органите ѝ, за да даде шанс на трима души да продължат своя живот. Майката осмисля смъртта и чрез създаването на фондация „Даная“,с която иска да помага на децата. 

„Децата не са представени в политиката и никой не носи отговорност за тях. Има отделни личности, които приемат проблема сериозно, но една голяма част от силните на деня не ги интересува. Ние искаме да покажем къде и какви са проблемите и да предложим решения“, обясни Ани. 

„Най-важното за децата е да са здрави и образовани. Голямата цел за фондацията ще е детската болница, но тя ще работи и по други направления“, допълни тя.

„В България сме много силни в това да говорим, но когато нещата опрат до действие, ни няма. Единственият начин за промяна е чрез голям обществен натиск“, коментира Стоянова. Според нея това е единственото решение. По думите ѝ хората трябва да осъзнаят, че са много повече от представителите на властта, от политиците. „По-силни сме и държавата дължи на децата ни много“, заяви още тя.

„Не трябва да се сърдим на лекарите ни, че заминават, защото нашата система ги изхвърля. Не можем да им предоставим нормална, спокойна работна среда, както и добро заплащане“, посочи тя. Стоянова коментира, че тя като фризьорка изкарва повече, отколкото някои лекари. 

Ани е живяла в Лондон и в Мадрид, но признава, че никога не се е чувствала комфортно в чужбина. Тя сравнява здравните системи в България, Англия и Испания, като по думите ѝ има огромни разлики, от които можем да черпим.

„Работи се по много различен начин и приоритетите са други. Отношението е най-важното, което трябва да вземем. Това, че детето е поставено в центъра и всичко се завърта около него, за да се намери най-доброто решение на дадения проблем. Тук това липсва, работи се на парче“, обясни тя.

Според нея най-голямата спешна болница у нас „Пирогов“ допуска много грешки. „Тези грешки влияят на качеството ни на живот. И повярвайте ми, не са виновни лекарите. Те правят всичко възможно, наистина са невероятни. Те спят там и им пука. Искат да се случат нещата, но не се. Тук обаче трябва да се търси отговорност към по-високите етажи на властта“, добави още Ани Стоянова.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм