Художничката Антония Димитрова от фондация „Колективът” е вторият гост в подкаста на darik.bg „В тренда”. От 6-годишна живее със семейството си в Маями, САЩ, но идва момент, в който решава да се прибере в родината.

„Имах дълбока нужда както и там, така и тук, да бъда част от общество, в което допринасям с нещо и помагам за някаква промяна към по-добро, колкото и клиширано да звучи. Всъщност, взех решение да напусна работата си и да се върна в България”, обясни Димитрова.

На родна земя художничката започва да мисли с какво може да бъде полезна и какви стъпки да предприеме. Антония добавя, че никога не си е представяла, че ще се върне в България. „Не защото не я обичам и харесвам, а защото просто наистина хоризонтът, с който бях свикнала, беше различен. Не си представях, че би имало място за мен, нито, че бих била приета в България”.

Заради това и се радва на голямата свобода, която получава във фондацията „Колективът”. Тя посочи, че една от основните цели на организацията е да обединява хора, други НПО-та, артисти и компании. „Наистина, ако има граждани, които се интересуват да задействат нещо и са готови да се движат в една посока, аз силно вярвам, че има как това да стане”.

Художничката сподели, че се зарежда от това да вижда хората да преживяват неочаквани и изненадващи неща на познати мяста. „За мен е важно да създадем дори за кратък период или момент преживяване, в което някой може да отключи емоцията и въображението си”.

Антония е част от екипа, който се е захванал с реализирането на поредното издание на „Реките на София 2023”. Фестивалът ще се състои в новия речен парк на столицата. Той ще се проведе от 1 до 3 септември и ще изпълни района около Перловската река до Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ в Южния парк с много музика и изкуство. Това ще бъде 4-ото му издание, като то е част от дългосрочната национална инициатива „Реките на града“ на фондация „Колективът“ за превръщане на градските реки в паркове.

Първият речен парк е част от тази инициатива, която има за цел да покаже, че не е нужно много за подобряване на състоянието на реките в българските градове и превръщането им в активна част от градския живот.

Едно от следващите им събития е „Възможното море”, което ще се проведе на 8 и 9 септември в Синеморец. „Надяваме се да съберем различни хора, които да са обединени около идеята как може това уникално място в България да бъде развито по начин, който е устойчив, съобразен с екологията, с нуждата на живущите и икономиката. Целта на това събитие е да се съберем на едно място и да помечтаем”, каза още Антония Димитрова.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм